Uludere'de hedef Fehman Hüseyin'di

Uludere raporuna CHP'li Levent Gök'ten çarpıcı muhalefet şerhi. Gök, "Harekat, kaçakçı grubun içine sızmış olduğu düşünülen PKK'lı Fehman Hüseyin'in ortadan kaldırılmasına dönük olarak gerçekleşmiştir. Risk alınmış ateş emri verilmiştir

Uludere'de hedef Fehman Hüseyin'di
Sırnak'ın Uludere İlçesi'nde 28 Aralık 2011'de 34 köylünün ölümüne ilişkin çarpıcı bir iddia geldi. TBMM Uludere Alt Komisyonu'nun raporunu yetersiz bulan CHP'li üye Levent Gök, 68 sayfadan oluşan bir muhalefet şerhini kamuoyuna açıkladı. Gök, harekatın PKK'lı Fehman Hüseyin'i hedef aldığını öne sürerek şöyle dedi: Harekat kaçakçı grubun içine sızmış olduğu düşünülen Fehman Hüseyin'in ortadan kaldırılmasına dönük olarak gerçekleşmiştir. Risk alınmış içinde Fehman Hüseyin'in olduğu sanılan ve kaçakçı olduğu bilinen gruba tüm riskler alınarak ateş emri verilmiştir. Uludere olayının ardındaki sır perdesi budur. '

Gök'ün muhalefet şerhinde şu ifadeler dikkat çekti:
JANDARMA YARALILARA MÜDAHALE ETMEDİ:

2. Jandarma Sınır Tugay Komutanı, Jandarma Sınır Tümen Komutanı, acil müdahale ve kurtarma görevlerini yapmayıp yaralılara müdahale etmedi. MİT'in olayı 12 saat sonra öğrendiğini ifade etmesi kelimenin tam anlamı ile bir skandaldır, MİT'in sorgulanmasını gerektirecek boyuttadır.

KARARTMA UYGULANDI:

Ölenlerin sivil yurttaş olduğu gerçeği askeri ve sivil yetkililer tarafından başından beri bilinmesine karşın tam bir karartma uygulanmış, bu nedenle ölenlerin PKK'lı ya da içlerine PKK'lı sızmış kaçakçılar olduğu algısı yerleştirilmiştir.

ANLAMAK KOLAY:

Heron görüntülerini yorumlamak ve komisyona açıklamak üzere gelen ASELSAN uzmanlarına soru sormaya gerek kalmadı. İnsanların ve katırların hareketleri, hatta sırtlarındaki palanlar çok net görüldü.

İSTİHBARAT NEREDEN GELDİ:

Heron görüntülerinden grubun niteliği hakkında bir kanaat oluşturmak olanaklı. Heron görüntülerini izlerken 4. bombalamadan önce İHA görüntüsünde ani bir görüntü kayması olmuştur. Bunun nedeni komisyonda mevcut değildir. Erdoğan 22.12.2012 tarihinde 'İkazlara rağmen bir kervanın yürüyüşü Predatörler vasıtasıyla tespit edildi ' diyerek Genelkurmay'ın 'HERON görüntüleri üzerinden harekat yürütüldü ' açıklamasıyla çelişmiştir. ABD'nin Uludere'deki dahli ve rolü ayrıca önem kazanmaktadır.

Tüm vekiller 'kaçın' diye bağırdı
KOMİSYONUMUZDA görüntüleri izlerken bombalama saati ve dakikaları yaklaştığında büyük bir duygusallık yaşanmıştır. İlk bombanın atıldığı 21.39'dan önceki saniyelerde herkes gayri iradi grubun kaçmasını, dağılmasını haykırmış ve bombayı adeta durdurmak istemiştir. Aynı durum, ikinci, üçüncü, dördüncü bombalamada da tekrarlanmıştır. Ne insanların elinde ne de katırların palanlarından taşan herhangi bir cisme rastlanmamıştır.