Sahte Avukatlar

Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gelen ihbarlar doğrultusunda yapılan çalışmalarda, Türkiye genelinde 2 bin 483 kişinin dolandırıldığı ortaya çıktı.

Konuyla ilgili gözaltına alınan 28 kişiden 25’i serbest kalırken 3 kişi de adli kontrol cezasına çarptırıldı. Sakarya’da faaliyet gösteren bir firmanın, internet sitesi üzerinden daha önceden kredi çeken ve kart aidatı kesilen şahıslara ulaşarak, kendilerini avukat veya avukat asistanı olarak tanıtıp mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda kendilerine yardımcı olacaklarını belirterek dolandırıcılık yaptığı ortaya çıktı. Firmanın mağdur vatandaşların, kabul etmeleri durumunda kargo yoluyla kendilerine gönderilen evrakları doldurup tüketici hakem heyetlerine başvurmaları gerektiğini, yine kargonun teslimi esnasında 110 TL ödeme yapmaları gerektiği konusunda vatandaşları ikna ederek müşterilere evrak gönderildiği belirlendi. Gönderilen evrakların Tüketici Hakem Heyetleri tarafından kabul edilmediği ve geçersiz evrak olduğu tespit edilirken, firma yetkilileri hakkında Nitelikli Dolandırıcılık (TCK 158.1/f) ve Avukatlık Yetkilerinin Başkaları Tarafından Kullanılması nedeniyle 1136 Sayılı Avukatlık Kanununa muhalefet suçundan haklarında işlem yapıldı. Söz konusu firmanın, yapılan alışverişlerden dolayı Türkiye genelinde 2 bin 483 kişiden toplam 273 bin 238 TL haksız kazanç sağladığı bildirildi.

Alınan mahkeme kararı gereği, işyeri ve otoda yapılan aramalarda; 7 harddisk, 14 cep telefonu, 25 sim kart ve müşterilere gönderilmek üzere bekletilen çok sayıda matbu evrak ve doküman ele geçirildi.

Konuyla ilgili 28 şahsın şüpheli olarak ifadesi alınırken, 24’ü emniyet müdürlüğünde serbest bırakıldı. Şüphelilerden işyeri sahibi M.C. ile işyeri sorumlusu olarak çalışan C.E.E ve olayla ilgili A.Ş. ve E.S isimli şahıslar 9 Mart günü adliyeye çıkarıldı. Şahıslardan E.S, Cumhuriyet Savcılığı tarafından serbest bırakıldı. M.C., C.E.E ve A.Ş, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemeden adli kontrol cezası aldı .
Kaynak: İHA