Japonya'da Tsunami Acısı Tazelendi

Japonya'nın kuzeyini 2 yıl önce vuran 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunaminin yol açtığı acılar bugün ülke genelinde tekrar hatırlandı.

Japonya'da düzenlenen törenlerle ölenler anılırken, Başbakan Şinzo Abe, bu afetlerden daha güçlü bir şekilde çıkacaklarını söyledi.

Japonya'da devlet erkanı, başkent Tokyo'da düzenlenen anma törenine katıldı.

İmparator Akihito ve İmparatoriçe Michiko da Tokyo'daki etkinlikte yerlerini aldı. 2 yıl önce depremin meydana geldiği saat 14.46'da sirenler tekrar çalınırken, insanlar bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından konuşan İmparator Akihito, "İnsanların şikayet etmeden hayatlarını sürdürmeye çalışmaları ve dertlerini biraz olsun paylaşma ümidi taşımaları beni derinden etkiledi." diye konuştu.

Başbakan Şinzo Abe de ülkenin bu felaketlerden daha güçlü bir şekilde çıkacağını söyledi.

Ölenlerin anısına yapılan maket önünde konuşan Abe, "Atalarımız pek çok zorluğu, daha da kuvvetlenerek aşmayı başardı. Felaketlerden ders çıkararak geleceğe bakmaya söz veriyorum." ifadelerini kullandı. Ayrıca Başbakan Abe, ülkede İngilizce yayın yapan gazetelerde "Yeni Japonya" şeklinde bir reklam da yayımlattı. FUKUŞİMA'DA DUYGUSAL ANMA PROGRAMIFukuşima'da ise kültür merkezindeki salonda bir anma programı gerçekleştirildi.

Yüzlerce insanın katıldığı program, eyalet yetkililerin konuşmaları ile başladı.

Tokyo'daki program canlı olarak yayınlanmasının ardından iki sanatçının çaldığı eser sırasında duygulu bir konuşma yapıldı. Program, ölenlerin anısına çiçeklerin bırakılmasıyla sona erdi. Cihan muhabirine bilgi veren Fukuşima Valiliği Planlama ve Koordinasyon Bölüm Başkan Yardımcısı Chizuo Hayashi, bölgede radyasyon seviyesinin düşük olduğunu belirtti.

İnsanların radyasyondan etkilenip etkinlenmediğini belirlemek için sürekli sağlık testlerin yaptıklarını kaydetti.

Geçici konutların yerine kalıcıların yapılması için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

11 Mart 2011'de yaşanan 9.0 büyüklüğündeki depremin tetiklediği tsunami afeti sonucun 20 bine yakın kişi hayatını kaybetti. 315 bin kişi de hala geçici konutlarda yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Tsunaminin yol açtığı nükleer felaketin de üzerinden gelinmeye çalışıyor. Dalgaların yol açtığı zarar neticesinde Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki soğutma sistemi bozulmuş ve çevreye radyasyon yayılmıştı. Uzun süren uğraşlar neticesinde santraldeki ısınma kontrol altına alınmasına rağmen nükleer santralin nasıl zararsız bir şekilde kapatılacağı soru işareti. Yetkililer, bu konuda net bir açıklama yapmaktan ise uzak durumda.NÜKLEER KARŞITI PROTESTO GÖSTERİLER YAPILDI11 Mart'ın yol açtığı acıların tekrar hatırlandığı bugün de nükleer enerji karşıtları ise sokaklarda gösteri yaptı. Fukuşima'da düzenlenen gösteriye yüzlerce kişi katılarak nükleer enerji karşıtı sloganlar attı. Göstericilerin taşıdığı pankartlarda, "Ölmeden önce nükleer enerjiye hayır deyin", "Elveda nükleer enerji" gibi ifadeler yer aldı. Hafta sonundan bu yana ülke genelinde 150 kadar nükleer karşıtı gösteri yapıldığı bildirildi.