Balıkesir Berlin'de Tanıtıldı

Balıkesir, Almanya'da düzenlenen Berlin Turizm Borsası Fuarında tanıtıldı.

Balıkesir Berlin'de Tanıtıldı
Vali Yardımcısı Selda Dural'ın başkanlığındaki Balıkesir heyeti, turizm fuarında Balıkesir'in tanıtımını en iyi şekilde yerine getirdi. Almanya'nın başkenti Berlin'de 1966 yılından bu yana düzenlenen dünyanın en büyük turizm fuarı, "ITB Berlin Turizm Borsası" 47. defa yapıldı. 6-10 Mart 2013 tarihleri arasındaki fuara; Balıkesir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de Balıkesir’in destinasyon olarak tanıtımı için katıldı.

Fuardan bir gün önce Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu Türkiye'den fuar için gelen davetlilere yeni yapılan elçilik binasında bir resepsiyon verdi. Resepsiyona Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de katıldı.

Bakanlar, katılımcılara Türkiye'nin turizmdeki 2013 hedeflerini anlattı. Resepsiyona Balıkesir Valiliğini temsilen Vali Yardımcısı Selda Dural ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan katıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, Balıkesir standını da ziyaret eden Bakan Çelik'e restorasyonu tamamlanan Ayvalık merkezindeki Taksiyarhis Kilisesi hakkında bilgi verirken, kilisenin en kısa sürede müze olarak turizme açılabilmesi konusunda Balıkesir Valiliğinin her türlü işbirliğine hazır olduğunu aktardı

Endonezya’nın bu yıl konuk ülke olduğu fuarın; 187 ülke, 10 bin 644 katılımcı firma, 113 bin turizm profesyoneli ve 60 bin tatilci ziyaretiyle 94 ülkeden 7 bin gazetecinin katılımıyla dünyanın en fazla ziyaret edilen turizm fuarı olma unvanını elinde tuttuğu bilgisi verildi.

Dün sona eren ve son iki günü halkı açılan fuarda Türkiye'nin, 3 bin 79 m2'lik alanda 105 stant ve 122 firma ile temsil edildiği bildirildi.

Berlin Kültür Müşavirliği, kültür turizminin önemine vurgu yapmak üzere ülkemizdeki kültürel unsurları standa taşıdı. Türkiye standının ana yürüyüş aksında farklı dönemlere ait 5 metre çapında 4 kubbe yerleştirilerek, özel aydınlatma yapıldı. Bu yıl ITB Berlin Turizm Borsası Fuarında Balıkesir heyetinde; Vali Yardımcısı Selda Dural, Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, Ayvalık Turizmi Geliştirme Birliğinden H. Yasemin Güngör ve Burhaniye Turizm Danışma Ofisi birim sorumlusu Sait Arkan, Balıkesir İl Özel İdaresinden Nazım Ergelen, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)’ndan uzmanlar Mesut Uğur, Alpaslan Aktik ve çok sayıda sektör temsilcisi yer aldı. Balıkesir'de; deniz, kum, güneş turizminin yanı sıra termal turizm başta olmak üzere alternatif turizm olanaklarının da tanıtımının yapıldığı fuarın 3. gününde de Kazdağları ekseninde Sarıkız Gıda, Turizm ve Danışmanlık Şirketi sahibi Ahmet Yazman tarafından görsel zenginliği olan bir sunum yapıldı. Yine fuarın 3. gününde Balıkesirli olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ve beraberindeki heyet Balıkesir ve Ayvalık stantlarını ziyaret etti. İzmir'in EXPO adaylığına ilişkin olarak özel bir tanıtımın da gerçekleştirildiği fuarın resmi ziyaretçileri arasında Türkiye'den çok sayıda milletvekili, vali ve gazeteci yer aldı

BORUSSIA DORTMUN'DA OYNAYAN BALIKESİRLİ İLKAY İLGİ ODAĞI OLDUKültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik Balıkesirli olan Almanya'nın Borissia Dortmund takımının as oyuncularından ve Alman Milli Takımı oyuncularından İlkay Gündoğan'ı Almanya'da fahri tanıtım elçisi ilan etti. Bakan Çelik, Alman Milli Takımının Türk kökenli oyuncusu (Balıkesir Dursunbeyli) ve Bundesliga ekiplerinden Borissia Dortmund’ un yıldızı İlkay Gündoğan Türkiye'nin tanıtımı için ortak basın toplantısı düzenledi.

Turizm için halklar arasındaki psikolojik Berlin duvarının yıkılması gerektiğini söyleyen Bakan Çelik, İlkay Gündoğan'dan, "Almanya'nın Ömer Çelik'i" diye bahsedip, Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunmasından dolayı plaket verdi. Basın toplantısında söz alan İlkay Gündoğan, bu fuara davet edilmekten onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

İlkay Gündoğan, Balıkesirli olduğunu, yaz tatillerinde anne ve babasının doğup büyüdüğü Balıkesir'in Dursunbey ilçesine gidip, aile büyüklerini ziyaret etmekten son derece mutlu olduğunu anlattıktan sonra Bakan Ömer Çelik'e 8 numaralı formasını imzalayıp hediye etti. Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan hemşehri oldukları İlkay Gündoğan'a gelenek ve göreneklere olan bağlılığı için kutlayıp, teşekkür ederken, baba İrfan Gündoğan ile birlikte kendilerini en kısa sürede Balıkesir'e davet etti. İlkay Gündoğan daha sonra babası ile birlikte fuarda memleketi olan Balıkesir'in standını ziyaret etti. Berlin Turizm Ataşesi Gözde Şahin de Türkiye’ den gelen katılımcıları yalnız bırakmazken Balıkesir standına ilgi gösterdi. Ataşe Şahin, Balıkesir’in özellikle Edremit Körfezi ve yakın çevresine son zamanlarda yoğun bir ilgi olduğunu bu destinasyonu Alman ziyaretçileri sunulabilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarını birlikte yapabileceklerini ifade etti.

Vali Yardımcısı Selda Dural ve İl Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, Balıkesir'in turizm tanıtımı ve organizasyonlarla ilgili olarak kendilerine düşen göreve her zaman hazır olduklarını belirttiler

Kaynak: İHA