Ahşap Oyuncağa İlgi Çığ Gibi Büyüyor

(ÖZEL HABER) - Uzmanlar tarafından bazı plastik oyuncakların kanserojen madde içerdiğinin açıklanmasıyla, el yapımı ahşap oyuncaklara ilgi çığ gibi büyüyor.

Ahşap Oyuncağa İlgi Çığ Gibi Büyüyor
Eskişehir’de yaşayan Ahşap Oyuncak Ustası İsmail İspirli, 10 metrekare atölyesinde tahtayı işleyerek gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesi için oyuncak üretiyor. Otomobilden kuklaya, beşikten minyatür evlere kadar çeşit çeşit oyuncakları el emekleriyle imal eden İspirli, ürettiği oyuncakları tarihi Odunpazarı evleri mevkiinde bulunan dükkanında satıyor.

Asıl mesleği öğretmenlik olan ve tahta oyuncak yapmaya çocukluğunda başladığını belirten İspirli, bu sayede turizme katkıda bulunduğunu söyledi.

40 yaşındaki Usta İsmail İspirli, zamanla insanların el yapımı oyuncaklara ilgisi artınca sanatını ticarete dönüştürdüğünü ifade ederek, “Çocukluğumuzda elimizde bulunan imkanlarla kendi oyuncağımızı kendimiz yapardık. Zaman içinde insanlarda el yapımı oyuncaklara merak uyandığını görünce, hobimizi ticarete çevirdik. Bu hobide zaman içinde bize gelir kapısı oldu. 4 yıldır ticari olarak yapıyorum. Ondan önce tamamen hobi için yaptığım bir uğraştı” dedi.

“AHŞAP OYUNCAKLARLA OYNAYAN ÇOCUKLAR SAĞLIKLI BÜYÜYOR” Ahşap oyuncaklarla oynayarak büyüyen çocukların zararsız ve sağlıklı şekilde büyüdüğünü anlatan İspirli, “Bizim hoşumuza giden ya da müşterilerimizin istediği oyuncakları yapmaya çalışıyoruz. Genel itibariyle değişik projeler geliyor. Ahşapla ilgili dersi olan öğrencilerin projelerine de yardımcı oluyoruz. Sıra dışı ilginç oyuncaklar yapmaya çalışıyoruz. Gelen müşterilerimizin dükkana ilk girdiğinde verdiği tepki hep aynı oluyor. Müşterilerimiz ahşabın kokusuna hayran kalıyor. Biz müşterilerimize oyuncaklarımızla bir çocuk oynarken, ağzına aldığı ya da ısırdığı zaman hiçbir zararın olmadığını söylüyoruz. En fazla 'ağaçla beslenmiş olur' diyoruz. Tahta oyuncak alan müşterilerimiz zararsız bir şekilde çocuklarını büyütmüş oluyorlar” diye konuştu.

“AVRUPA’DA AHŞAP OYUNCAĞA İLGİ BÜYÜK” İspirli, ahşap oyuncaklara Avrupa’da ilginin çok fazla olduğuna da dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Ahşap oyuncak plastiğe göre biraz maliyetli. Ülkemizdeki seri üretimi plastikte fazla. Ahşap oyuncağın ustasının az olması maliyeti arttırıyor. Ancak uzun ömürlü düşündüğümüz zaman ahşap daha karlı oluyor. Avrupa’da bugün doğal, ahşap oyuncağa ilgi çok fazla. Uzmanların açıklamalarında plastiğin kanser yaptığı söylenirken, ahşaba baktığımız zaman bir hastalığa neden olduğu söylenmiyor.” “KÜLTÜR BAŞKENTİ’NE AHŞAPTAN ‘DEVRİM’ OTOMOBİLİ YAPACAĞIZ” ‘Devrim’ otomobilinin maketini yapıp Türk Dünyası Kültür Başkenti münasebetiyle kente gelecek ziyaretçilere sergileyeceklerini de kaydeden İspirli, “Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasından dolayı bir zamanlar Eskişehir’de yapılan ‘Devrim’ otomobilinin ahşaptan maketini yapacağız. Ahşaptaki sıkıntı ilk oyuncağın yapılmasıdır. Birebir aynısı olsun diye çalışmalarımız devam ediyor. Biz de ‘Devrim’i yaşatmak istiyoruz. Gelen misafirlere göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Kızına ahşap oyuncak alan müşteri Dilek Demir ise, plastik oyuncakların sağlık açısından zararlı olduğunu hatırlatarak, çocuğunun ahşap oyuncakları tercih ettiğini anlattı .
Kaynak: İHA