Ab’yi Bekleyen Tehlike 'ırkçılık'

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Avrupa Birliği’ni çatlatacak en büyük tehlike ırkçılık ve ırkçı söylemlerdir” dedi.

Ab’yi Bekleyen Tehlike 'ırkçılık'
Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesinde gezi ve incelemelerde bulunan Pakdil, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Partililere seslenen Pakdil, Avrupa ülkelerinde son yıllarda artan ırkçı söylemlerin çatışmaları ve ayrışmaları beraberinde getirdiğini söyledi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyeliği görevini de sürdüren Pakdil, “Türkiye olarak, Neonazi cinayetlerinin ortaya çıkmasının ardından Almanya’nın attığı adımlardan memnunuz. Ancak yapılanların yarım kalması gibi bir kaygımız da bulunmaktadır. Bu kaygı sebebiyle Avrupa’da Türklerin ve Müslümanların karşılaştığı her olumsuzluktan menfi bir sonuç çıkarma gibi bir düşünce altyapısı oluşmaya başladı” diye konuştu.

Dünyadaki savaşların büyük çoğunluğunun temelinde ırkçılık söylemleri bulunduğunu anımsatan Pakdil, Almanya’daki yangında hayatını kaybeden Türk vatandaşlar için de başsağlığı diledi. Pakdil, şunları kaydetti: “Almanya'daki yangın hadisesini, çıkış nedenini, yetkililerin yaptıkları ve yapacakları çalışmaları yakından takip ediyoruz. Almanya'dan yangının gerçek nedeninin hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturmasını ve kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz. Bu saldırı bir ırkçı saldırı olmayabilir. Fakat daha önceki olaylar sebebiyle canımız çok yandı. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu olarak geçtiğimiz yıl Neonazi cinayetlerini araştırmak için Almanya’ya gittik. Ciddi çalışmalar yaptık ve kaygılarımızı Alman yetkililerine ilettik. Irkçılığın ne kadar tehlikeli olduğunu en iyi bilen ülkelerden birisi Almanya’dır. Alman Meclisi'nde grubu olan partilerin ortak önergesi ile bir araştırma komisyonu kuruldu. Bu araştırma komisyonu layıkıyla çalıştığı zaman vicdanları rahatlatacak, ileriye dönük olarak da önemli adımlar atacağı ümidindeyim. Yeter ki komisyon, kendisine yüklenen tarihi bilincin farkında olsun ve gereğini yapsın. Irkçılığın tetikleyeceği her felaket Avrupa Birliği’nin bütünlüğüne zarar verecektir. Bunun için her türlü ırkçı söylemlerden uzak durmak gerekiyor.” Pakdil, ırkçılıkla mücadele eden ülkelerin başında da Türkiye’nin geldiğini belirtti.

Terör sorununun çözüm sürecinin başarılı olması için ırkçılıkla da mücadele ettiklerini kaydeden Pakdil, “Bizim inancımızda ırkçılığın her türlüsü yasaklanmıştır. Biz kendi iç dinamiklerimizde ırkçılığı yendik. Bunun en güzel örneğini de Osmanlı Devleti’nde gördük. Şimdi bakıyorsunuz Norveç’te, Filistin’de, Arakan’da ve daha birçok coğrafyada çocuk, kadın, ihtiyar demeden insanlar hunharca öldürülüyor. Norveç'te öldürülen çocuklar, gençler Norveç'in olduğu kadar bizim de çocuklarımızdır. Filistin'de katledilen yavrular, Filistinli anne babaların olduğu kadar bizim de yavrularımızdır. Arakan’da katledilen insanlar, bizim insanlarımızdır. Bugün Hama'da, Humus'ta, Hule'de katledilen masum yavrular, Suriyeli çaresiz ailelerin olduğu kadar bizim de çocuklarımızdır” dedi

Kaynak: İHA