Prof. Battal: 'Milliyetçilik Fikri, Tarih Boyunca Hiç İşe Yaramadı'

Şanlıurfa’da, Said Nursi'nin vefatının 53. yıldönümü nedeniyle düzenlenen konferansta konuşan Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Battal, milliyetçilik fikrinin tarih boyunca işe yaramadığını ve çok zarar verdiğini öne sürerek, "Milliyetçilik, bizim imtihanımızdır” dedi.

Prof. Battal: 'Milliyetçilik Fikri, Tarih Boyunca Hiç İşe Yaramadı'
Şanlıurfa'da, Bediüzzaman Vakfı ve Risale-i Nur Enstitüsü tarafından ‘İnsanlık ve Dünya Barışı İçin Said Nursi’nin Milliyet Anlayışı’, konulu konferans düzenlendi.

Mehmet Akif İnan Konferans Salonu’nda, düzenlenen programa, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Al, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Şanlıurfaspor Kulüp Başkanı Fethi Şimşek, Müftü Vekili Ahmet Altıok, Şanlıurfa milletvekillerinden Halil Özcan ve Mahmut Kaçar, bürokratlar, Mustafa Kılıç Hoca ve Molla Halil ile yaklaşık bin 200 davetli katıldı.

Program, davete katılamayanların gönderdiği telgrafların okunmasının ardından Miskinler Camii İmamı Hafız Mustafa Yeşildağ’ın okuduğu Kuran’ı Kerim tilaveti ile başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Murat Ergin, Bediüzzaman adına kurulan vakfın, dünyada ilk ve tek olduğunu belirterek, “Bediüzzaman Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı, Şanlıurfa’da 1993 yılında kurulmuş ve halen faaliyet gösteren bir vakıftır. Vakfımız, geçen 20 yıl içerisinde bir çok hayırlı işlere imza atmıştır. Kürtüyle, Türküyle birlikte huzur kenti olan Şanlıurfa, Anadolu’nun ve şarkın merkezi olma özelliğini göstermektedir” dedi.

Konferansta milliyetçilikle ilgili konuşan Prof. Dr. Ahmet Battal, milliyetçiliğin sınıflandırıldığını söyledi.

Prof. Battan, “Bana göre milliyetçilik, iki biçimden olur. Birileri der ki ben üstün ırktanım, diğer insanları beşinci sınıf olmakla aşağılar. Sonra o diğer insanlardan biri çıkar, der ki biz de varız ve kendi toplumunun varlığını ispatlamak için bir yola girer. Kanaatimce, birinci tür milliyetçiliğe etkin milliyetçilik ve daha açık bir dille üstünlükçü milliyetçilik diyebiliriz. Almanya’da Almanların, Türkiye’de anadili Türkçe olanların milliyetçiliği, buna örnektir. İkinci tür milliyetçilik ise biz de varız milliyetçiliğidir. Almanya’da Yahudilerin, Türkiye’de diğer ırkların, milliyet duygusunu öne çıkartmaları ise buna örnektir. Sizce hangisi iyi? Bana kalırsa; ikisi de kötü ama aktif milliyetçilik daha kötü. Çünkü, aktif milliyetçiliği olmasaydı, tepki milliyetçiliği ortaya çıkmazdı. O halde bugün belanın, sıkıntının derdin kaynağını eğer Kürt kardeşlerimizde arıyorsak bilelim ki derdin kaynağı aslında hakikatte Türk de olmayan ama Türkçülük dava ederek, diğer bütün Ümmeti Muhammedi yok saymaya çalışan ırkçı faşist insanlardır” şeklinde konuştu.

“MİLLİYETÇİLİK TARİH BOYUNCA ÇOK ZARAR VERDİ”

Milliyetçilik fikrinin tarih boyunca işe yaramadığını ve çok zarar verdiğini ileri süren Prof. Dr. Battal, "Ne zaman hilafet saltanata dönmüş 4 halifeden sonra. Gerekçe ne? Saltanat, yani iktidar arayışı. İktidarda, sürekli kalmak arzusu. Bu düşünce maalesef saltanatı doğurmuştur. Bugün batıya karşı boynumuzun eğik olmasının, insan hakları konusunda eksik olmamızın en büyük sebebi cumhuriyeti ve hilafeti terk edip milliyetçi saltanat anlayışına dönmüş olmamızdır. Eğer saltanattan kurtulabilseydik hem İslam dünyasının hem de tüm dünyanın önü açılmış olacaktı" dedi.

Milliyetçilik konusunda son olarak Bediüzzaman Said Nursi’yi ele alan Battal, “Üstad, Türk milliyetçisi miydi? Kürt milliyetçisi miydi? Üstadın tabi olduğu tek fikir akımı ahireti kurtarma cereyanıdır. Milliyetçilik her boyutuyla dünyevi bir cereyandır. Dünyamıza ait ve dünyevi yönümüzle ilgilidir” diye konuştu.

“TERÖR, MASUMUN HAKKINI İHLAL ETMEKTİR”

Terör meselesine de değinen Prof. Battal, “Muhalefet için gerekirse sivil itaatsizlik yapın. Ama sivil itaatsizliğin bir adım ötesi terördür ve terör, masumun hakkını ihlal etmektir. Hak arayayım derken, başkalarının hakkını gasp etmektir. Elbette biz bunları biliyoruz, ya dağa çıkan bu zavallılara bunu kim öğretecek ve anlatacak. Bediüzzaman ve talebeleri bunu anlattı. Ve onların dersinin öğrenildiği dönemde hiçbir isyan olmadı. Onların dersinin tutulmadığı, 12 Eylül darbesinden sonra darbecilerin zihniyeti PKK’yı büyüttü, dağa çıkarttı. Ve başımıza en büyük bela haline geldi. O gün, mücadele edenler sizlersiniz. Sizler bu mücadeleye, devam ve gayret etmelisiniz. Bu milletin yeni bir kardeşlik projesine şiddetle ihtiyacı var” dedi.

Konuşmanın ardından soru cevap kısmında konuşan Prof. Dr. Ahmet Battal,son zamanlarda tartışılan Said Nursi’nin mezarı nerede soruna açıklık getirdi. Prof. Dr. Battal, “Bence üstad, mezarda değildir. Üstad, ölmemiştir ve kitaplarında, kalbinizde yaşamaktadır. Üstadı öldürenler, ondan yararlanmak için arada bu konuları manşete taşırlar” dedi.

Konferans sonunda, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Al, konuşmacı Prof. Dr. Ahmet Battal’a teşekkür plaketi verdi .
Kaynak: İHA