'Ççıldır Altın At 1. Kış Şöleni' Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Ardahan'ın Çıldır ilçesi sınırlarında bulunan ve yüzeyi buzla kaplı olan Çıldır Gölü'nde, 'Altın At 1. Kış Şöleni' düzenlendi.

'Ççıldır Altın At 1. Kış Şöleni' Renkli Görüntülere Sahne Oldu
Çıldır Altın At I. Kış Şöleni saat 9.30'da, Çıldır Gölü'nde başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan şölen, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun konuşmasıyla devam etti. Vali Azizoğlu yaptığı konuşmada, "Kışın bu güneşli havada bu güzel ilçemiz Çıldır’da bizimle olan tüm Çıldırlılara ve uzaktan yakından gelen bütün herkese hoş geldiniz diyorum. Ardahan Kars Karlofça Antlaşması'ndan sonra geri alınmışlardır. Bu iki vilayetimiz ülkemiz ve vilayetimiz açısından büyük öneme sahiptir. Bu manada Ardahanlıların, Karslıların ve Çıldırlıların başka bir değeri ve kıymeti vardır. Çünkü siz Çıldırlılar; 'can sağ iken yurt vermeyiz düşmana' diyen aşıkların evlatlarısınız. Siz böyle kahraman insanların çocuklarısınız. Sizi bu duygularla tekrar selamlıyor ve sizlere yakışır bir festivali burada göstereceğiniz için sizleri tebrik ediyorum. Bu festivalimizin Çıldır'ın, Çıldır Gölü'nün ve Ardahan'ın tanıtımına katkı sağlayacağının ümidiyle hayırlı olmasını diliyor, tekrar hepinizi en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum" dedi.

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ise yaptığı konuşmada, "Çıldır 1. Kış Oyunları Altın At yarışmasına hoş geldiniz. Coğrafyamızın en güzel köşelerinden biri olan Çıldır’da geleneksel sporlarımızı yaşatmak, devam ettirmek ve gençlerimize benimsetmek amacıyla bir festival düzenledik. Bu festival; Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi, Ardahan Üniversitesi ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'nun ortaklaşa çalışması sonucu olmuştur. Kültür bizi başka toplumlardan ayıran özelliklerin toplamıdır. Kültür bize kişiliğimizi, kimliğimizi, şahsiyetimizi kazandıran değerler manzumesidir. Geleneksel sporlar bu manzumelerin sporla hayata dönüşmüş biçimidir. Bu geleneksel spor dallarının gelişmesi, yaygınlaşmasıyla bu topraklarda daha huzurlu, daha barış içinde yaşayacağız. Spor sadece bedeni zinde tutmakla kalmaz; dostluğu, beraberliği, paylaşmayı da öğreten bir etkinliktir. Geleneksel sporlarımızın temelinde paylaşma, hayata karışma, hayatı birlikte tasarlama gibi önemli unsurlar bulunmaktadır. Bugün burada Rahvan at yarışları, atlı kızak yarışları, atlı cirit takımı ve atlı okçuluk gibi farklı dallarda yarışmalarımız olacaktır. Hepinize hoş geldiniz diyorum, festivalimizin başarılı geçmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Çıldır Altın At 1. Kış Şöleni'ne katılan Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alparslan Ceylan da yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: "Türkiye'nin en doğudaki köşemizde yapıyoruz. Bu bizim federasyon politikamız. En doğudan başlayarak en batıya kadar, vatan toprağı bizim için kutsaldır. Bu coğrafyamızda geleneksel spor etkinliklerini gerçekleştirmek istiyoruz. Geleneksel sporlarımız, kültürlerimizin birleşmesinde önemli noktadır. Ardahan da bu tür kültür açısından büyük önem taşımaktadır. Ardahan'ı seçmemizin nedeni, bu kültürün, bu coğrafyanın tüm dünyaya duyurulmasıdır. Sayın rektörümüzün federasyon başkanvekili olması ve eğitimle sporu birleştirerek ev sahipliği yapması, bizi mutlu etmiştir. Bugün de desteklerini bizden esirgemeyen Ardahan Valiliği ve Ardahan Belediyesi'ne teşekkür ederiz." Konuşmaların ardından, folklor gösterisiyle festivale devam edildi. Daha sonra donan göl üzerinde güreş oyunları sergilendi. İlk olarak yarışlara atlı kızak yarışlarıyla başladı.

Atlı kızak yarışı sonunda birinciliği Eşmepınar köyünden Tuncay Aydemir elde etti. Daha sonra ikinci yarış olan Rahvan at yarışına geçildi. Yarış sonunda birinciliği Aşıkşenlik kasabasından Tolga Karahan'ın bindiği at kazandı. Atlı okçularının gösterileri de izleyenleri heyecanlandırdı. Sporcuların koşan at üzerinde sabit hedefe yaptıkları atışlar son derece başarılı olurken, izleyicilerden de bolca alkış aldı. Atlı okçuların ardından Erzurum'dan gelen cirit takımı sahne aldı. Cirit takımının 15 dakikadan 2 devre halinde sundukları gösteri, seyircilere keyifli ve bir o kadar da heyecanlı anlar yaşattı. İlk kez bir cirit takımını canlı olarak izleme imkanı bulan Çıldırlılar, ciritçilerin kar üzerinde yaptıkları şova hayran kaldı.

Oyunların ardından, yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Daha sonra Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'ın Çıldır Gölü'nde at üstünde yaptıkları gezi ile, festival sona erdi .
Kaynak: İHA