CHP'den, Genelkurmay Başkanları ve Komutanlar İçin Yasa Değişikliği Teklifi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzçebi, Genelkurmay Başkanları ve kuvvet komutanlarının yargılanma yerinin Anayasa Mahkemesi olduğunu açık şekilde ortaya koyacak bir yasa değişikliği yapılmasını istedi.


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hamzaçebi, “Genelkurmay Başkanları ve Kuvvet Komutanlarının yargılanma yerinin Anayasa Mahkemesi olduğunu açık şekilde ortaya koyacak bir yasa değişikliğini hep birlikte yapalım. Başbakan yakınma ve tavsiyeleri bir kenara bıraksın. Parlamento görev üstlensin. Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve diğer kuvvet komutanlarının yargılanması da Anayasa Mahkemesi'ne götürülsün.” dedi.

AK Parti’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu yüksek yargı konusundaki önerilerini de değerlendiren Hamzaçebi, “Bu öneriler AK Parti ve Başbakan’ın kuvvetler ayrılığı ilkesine tahammülü olmadığını açık şekilde ortaya koyuyor. Yüksek yargıyı iktidardaki siyasal gücün denetimine alan düzenlemeler var. Bu anlamda, önerilen kuvvetler ayrılığı ve demokrasiye elveda demektir.” şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Riccardone hakkındaki, “Haddini bilmeyi öğrenmemiş’ şeklindeki sözlerini de değerlendiren Hamzaçebi, “ABD Büyükelçisi daha önce hükümet politikalarına yönelik destekleyici açıklamalar yapıyordu. O zaman iyi idi de, şimdi yargıya yönelik bazı değerlendirmelerini ortaya koyunca mı kötü oldu. İnsan hakları ve özgürlükler, uluslararası hukukun konusudur. Herkes görüş beyan edebilir. 'İç meselemdir, kimse karışmasın' demek demokrasiye hazmedememektir.” diye konuştu.

Hamzaçebi, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün fotoğrafının Dikmen Polis Karakolu’nda arananlar listesinin bulunduğu panoya asılması ile ilgili de şöyle konuştu: “Siyasetçiler halka hesap verirler. Herkes demokratik bir şekilde siyasetçilere tepkisini de dile getirebilir. Ancak kamu görevlilerinin, görevlerini aşan bir şekilde, bir milletvekilini kabul edilmesi mümkün olmayan bir sıfatla nitelendirilmesi kabul edilemez. İçişleri Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum.”