Ruslar'a Türk çiçeği!

14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla İngiltere, Hollanda, Almanya, Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere yurt dışına çiçek ihracatının arttığı, bu yıl 30 milyon dal çiçek ihraç edilerek 5 milyon dolar gelir elde edilmesi hedeflendiği bildirildi.

Ruslar'a Türk çiçeği!
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Sevgililer Günü için yetiştirilen çiçeklerin paketlenmeye, hem iç pazarda hem de dış pazarda piyasaya sunulmaya başladığını söyledi.


Geçen yıl iklim şartlarının elverişsiz oluşu nedeniyle üretimde azalma olduğunu bildiren Bağdatlıoğlu, bu yıl ise iklim şartlarının üreticinin istediği yönde ilerlediğini ve üretimin sevindirici boyutta olduğunu kaydetti.

Geçen yıl 20 milyon dal çiçek ihraç edildiğini dile getiren Bağdatlıoğlu, ''Bu yıl 30 milyon dal ihraç etmeyi hedefliyoruz. Başta İngiltere, Hollanda, Almanya, Rusya ve Ukrayna'ya olmak üzere Türk çiçeklerini satışlarımız başladı'' dedi.

Bu dönemde en fazla karanfil ihracatının gerçekleştirildiğini, 30 milyon dalın 25 milyonunu karanfilin oluşturduğunu anlatan Bağdatlıoğlu, diğer kısmının ise gerbera, ranunculus, anemon ve yeşilliklerden oluştuğunu belirtti.

Bağdatlıoğlu, yaklaşık 30 milyon dal çiçek ihracatından 5 milyon dolar civarında gelir beklediklerini bildirdi.

TÜRKLER GÜL SEVİYOR
Sevgililer Günü kutlamalarının Türkiye'de de gerçekleştiğine değinen Osman Bağdatlıoğlu, ancak Türkiye'de insanların güle yöneldiklerini ifade etti. Bu dönemde gülde ciddi oranda ithalat patlaması yaşandığını kaydeden Bağdatlıoğlu, ''İhracat açısından katma değeri yüksek sektörüz diye övünürken, gülde bu kadar ithalatın olması bizi üzüyor. İthalatın patlamasının nedeni de insanların güle yönelmesi. Türkiye gül üreten ve ihraç eden bir ülke değil. Dolayısıyla gül üretiminde yetersiz kalınıyor ve Etiyopya'dan, Kolombiya'dan, Kenya'dan, Ekvator'dan güller ithal ediliyor'' diye konuştu.

Bağdatlıoğlu, süs bitkileri konusunda iddialı olan Türkiye'nin gülü ithal etmesinin gül ihracatı yapan ülkeler açısından sevindirici olabileceğini, ancak bu durumun kendilerini üzdüğünü vurguladı.

SEVGİLİLER GÜNÜ'NÜN RENGİ KIRMIZI
Dünyada Sevgililer Günü kutlamalarında sadece gülün ön planda olmadığına, sadece Türkiye'de gül kullanımının abartıldığına dikkati çeken Bağdatlıoğlu, ''Yılda yaklaşık 30 milyon dal karanfil başta olmak üzere farklı çiçekleri ihraç ediyoruz. Bu da gösteriyor ki dünyada sadece gül kullanılmıyor, kırmızı renkli Türk çiçekleri de sevgiyi en iyi şekilde anlatıyor'' dedi.

Sevgililer Günü'nün ana renginin kırmızı olduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, bu güne özel kutlamalarda kırmızı renkli buketler, çiçekler kullanıldığını ifade etti. Dünyada sadece güle odaklı bir tüketim olmadığını, tüm çiçeklerin kullandığını vurgulayan Bağdatlıoğlu, Türkiye'de de özellikle Türk malı çiçeklerine önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sevgililer Günü'nde kırmızı renkli tüm çiçeklerin aynı anlamı ifade ettiklerine işaret eden Bağdatlıoğlu, ''Sevginizi en güzel Türk malı çiçekleriyle ifade edebilirsiniz. Çünkü bunda Türk üreticilerinin emeği, gücü var'' diye konuştu.

Yurt dışından gelen siparişlerin yüzde 70'ini kırmızı renkli çiçeklerin oluşturduğunu söyleyen Bağdatlıoğlu, bu doğrultuda Sevgililer Günü için kırmızı renkli çiçek üretimine ağırlık verildiğini bildirdi. Anneler Günü için pembe renkli çiçeklerin tercih edildiğini, Paskalya kutlamalarında ise sarı renkli çiçeklerin talep edildiğini ifade eden Bağdatlıoğlu, günlere göre de ekim yaptıklarına dikkati çekti.