Tunçbilek Termik Santrali'ndeki 3. Ünite Tekrar Devrede

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, EÜAŞ Tunçbilek Termik Santrali'nde 2007 yılından bu yana çalışmayan 3. ünitenin tekrar devreye girdiğini kaydetti.

Tunçbilek Termik Santrali'ndeki 3. Ünite Tekrar Devrede
Kavuncu yaptığı açıklamada, EÜAŞ Tunçbilek Termik Santrali’nin kurulduğu 1965 senesinden bugüne kadar toplam 68 milyar kilowatt saat elektrik ürettiğini söyleyerek, ülkenin gelişimine ve ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade etti.

Geçen sene içerisinde kurumda, 1 milyon 500 bin kilowatt saat elektrik üretimi ile beklenen hedefin üzerine çıkıldığını dile getiren Kavuncu, “Yöneticiler, mühendislerimiz ve özellikle de fedâkarca çalışan emekçi işçi kardeşlerimizin bu başarıdaki katkılarını şükranla anıyor ve teşekkür ediyoruz” dedi.

Kavuncu, EÜAŞ Termik Santrali’nin toplamda 5 ünitesinin bulunduğunu, eski binada yer alan 1. ve 2. ünitelerinde kullanılamaz durumda, 3. Ünitenin ise 2007 yılından beri çalışmadığını kaydederek, ”Bu süreden beri sadece 4. ve 5. Üniteler, toplamda 300 MW kurulu gücü ile hizmet vermekteydi. Hızla gelişen ve büyüyen Ülkemizin enerji ihtiyacının da buna paralel olarak artmış olması ve enerji de dışa bağımlılığımız nedeni ile hükümetimiz tarafından öz kaynaklarımızın en geniş şekilde kullanılması hedeflenmektedir. Bu amaçla EÜAŞ Tunçbilek Termik Santralimiz için üretim artışı taleplerimiz ile birlikte Genel Müdürlük ve Müessesemiz tarafından yürütülen teknik çalışmalar olumlu bir şekilde sonuçlanmış ve 5 senedir çalışmayan 3. Ünite yeniden devreye alınmıştır. Böylece eski santral binamızdaki bacamız yeniden tütmeye, soğutma kulelerinden dökülen sular yeniden şırıldamaya başlamıştır. 65 MW üretim kapasiteli, yıllık 1 milyon 500 bin kilowatt elektrik sağlayacak ve bu üretim gücüyle yıllık ortalama 20 Milyon TL net kâr etmesi beklenen bu ünitemiz ile Santralimizin kurulu gücü 365 MW’a çıkacak ve yeni istihdam imkanları da sağlanmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

“3. Ünitenin seneler sonra yeniden devreye girmesinin duygusal açıdan ayrıca benim için anlamlı bir yönü vardır” diyen Milletvekili Vural Kavuncu, şunları söyledi: Santralimizin ilk yıllarında rahmetli babam ve mesai arkadaşlarının çalıştırdığı ünite bugün tekrar üretime geçmiş, senelerce görev yaptıkları kumanda panosunda göstergeler yeniden çalışmaya başlamıştır. Bu yönüyle de bir görevimizi daha yerine getirdiğimize inanıyoruz. 3. Ünitenin devreye girmesinde emeği geçen idari ekibe, EÜAŞ Genel Müdürlüğü’ne ve Sayın Enerji Bakanı’mıza teşekkür ederken gelişim ve dönüşümümüzün esas mimarı Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da bu millet adına bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.”
Kaynak: İHA