Tarantino'dan 'Zincirsiz'

Quentin Tarantino, ‘Soysuzlar Çetesi’nden sonra ‘Zincirsiz / Django Unchained’de de tarihi gerçeklik üzerinden manipülatif bir fanzin denemesine girişiyor.

Tarantino'dan 'Zincirsiz'
'Zincirsiz 'in hikâyesi, Amerikan iç savaşının iki yıl öncesinde geçiyor. Olay örgüsü kısaca şöyle: Ödül avcısı Dr. Schultz, özgürlüğüne kavuşturduğu siyahi köle Django ile birlikte, Güneyli çiftlik sahibi Calvin Candie 'nin evinde köle olarak çalışan Django 'nun karısı Broomhilda 'yı kurtarmaya gider.

Tarantino 'yu takip eden herkes, günün birinde onun western filmi çekeceğini biliyordu. Fakat 1970 'lerin siyahi istismar filmlerini (blaxploitation) spagetti western ile buluşturmak, Tarantino takipçilerini bile şaşırtacak bir cinlik.

Gerçi, blaxploitation filmlerinin yıldızlarından Pam Grier 'in oynadığı 'Jackie Brown 'ı (1997) düşününce bu da şaşırtıcı değil. Zincirsiz, spagetti westernin vahşi örneklerini veren Sergio Corbucci filmlerinden besleniyor. Corbucci 'nin 'Django ' (1966) ve 'Il Grande Silenzio ' (1968) filmlerinin iskeletini ve karakterlerini kendi tarzıyla yeniden şekillendiriyor Tarantino. 'Django 'nun yıldızı Franco Nero ile 'yeni Django ' Jamie Foxx 'u bir sahnede buluşturarak küçük bir hoşluk da yapıyor.

Şimdiye kadar 'siyaseten doğruculuk 'un semtine uğramayan Tarantino, Zincirsiz 'de de sınır tanımıyor. Filmde, ırkçılıkla ilgili sivri göndermeler ve sinir bozucu diyaloglar var. Tarantino 'nun ABD 'de ırkçılıkla suçlanması ise yersiz bir telaş. Irkçılık değil ama ırkçılık istismarıyla suçlanabilir!

Christoph Waltz 'ın olağanüstü katkısıyla son yarım saate kadar başarıyla ilerliyor film. Fakat 'tokalaşma ' sahnesinden sonra, içindeki 'B-movie ' sevgisine engel olamayan Tarantino önemli bir fırsatı kaçırıyor. 1968 'de Klaus Kinski 'nin canlandırdığı ödül avcısı Dr. Schultz rolünde bu kez Christoph Waltz var. Soysuzlar Çetesi 'nde 'döktüren ' Waltz, Kinski 'nin Dr. Schultz performansını da aşarak kendine bir kez daha hayran bıraktırıyor. Kariyerlerinin en iyi rollerinde Leonardo DiCaprio ile Samuel L. Jackson da mükemmel bir performans sergiliyor.

Peki sonuç? Zincirsiz, Sergio Corbucci 'nin 1966 ve 1968 yapımı iki filminin iskeleti ve karakterlerini yeniden üreten, bunu yaparken de 1970 'lerin siyahi istismar filmlerinden beslenen; ırkçılık üzerine sivri ve mizahi göndermeleri olan, oyunculukları üst seviyede bir film. Fakat Tarantino 'nun filmografisinde ilk üçü zorlayacak bir yapım değil.

ZİNCİRSİZ - DJANGO UNCHAINED

YÖNETMEN: QUENTIN TARANTINO

OYUNCULAR: JAMIE FOXX, CHRISTOPH WALTZ, KERRY WASHINGTON, LEONARDO DICAPRIO