Kastamonu'da Yapımı Devam Eden ve Yüzde 90'lar Seviyesini Aşan Uzunyazı Havaalanı, Yüklenici Firmanın Sözleşme Bitiş Tarihi Olan Mart Ayında İl Özel İdaresi'ne Teslim Edilecek

Yapımı devam eden yüzde 90'lar seviyesini aşan Uzunyazı Havaalanı, yüklenici firmanın sözleşme bitiş tarihi olan mart ayında İl Özel İdaresi'ne teslim edilecek.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, ilk kez 1959 yılında yapılan, ancak uçuşlara açılamadığı için kimi zaman düğünlere ev sahipliği yapan, kimi zaman mera görevi üstlenen Uzunyazı Havaalanı, 2012 yılında yapılan ihale ile makus talihini değiştirdi.

İhaleyi kazanan Başak Limited Şirketi ile 22 Şubat 2012 tarihinde imzalanan sözleşmenin ardından, mevsim şartlarının kötü gidişatı nedeniyle 50 gün geç başlayan çalışmalar, zorlu kış şartlarına rağmen kesintisiz olarak 10 ayda büyük bir hızla devam etti.

Bugüne kadar 110 milyon lirayı aşan yatırım yapılan, pist uzunluğu 2 bin 250 metreye, genişliği ise 60 metreye çıkarılarak Annex 14 kriterlerine göre yapılan havaalanında, yüzde 90'lar seviyesi aşılmış durumda.

Yüklenici firma ile yapılan sözleşme gereği mart ayında teslim edilmesi gereken havaalanı, hem zor geçen kış şartlarına, hem de firmanın süre uzatım hakkı bulunmasına rağmen, vardiyalı çalışma sayesinde mart ayında İl Özel İdaresi'ne teslim edilecek.

İl Özel İdaresi'nin Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne devir teslim yapmasıyla, Kastamonu'nun 53 yıldır hasretini çektiği havaalanı hizmete girecek.

-Havaalanının getirisi-

Büyüklüğü ve sahip olduğu özellikleri açısından bölgesel bir havaalanı olması hedeflenen Uzunyazı Havaalanı, sadece Kastamonu'ya değil, çevresindeki illere de ekonomik canlılık kazandıracak.

Uzunyazı Havaalanı, Türkiye'nin önemli turistik mekanlarına sahip Kastamonu'daki tarihi evlere, ormanlara, inanç turizmi mekanlarına ve Ilgaz kayak tesislerine ulaşımda kolaylık sağlayacak.

Havaalanında, ilk etapta Kastamonu-İstanbul arası seferlerin yapılması planlanıyor.

-Neler yapıldı--

Uzunyazı Havaalanı için bugüne kadar pist, apron, terminal binası, teknik blok, uçuş kontrol kulesi, güç merkezi kulesi, güç merkezi binası, ısı merkezi binası ve giriş kontrol yapıldı.

Havaalanın itfaiye binası inşaatı ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından yapılmaya devam ediyor.

Muhabir: Sinan Özmüş

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA