Aa Ekibi, Çölde 36 Saat Süren Uzun Bir Yolculuğun Ardından Mali Sınırına Ulaştı

Samet Doğan - Moritanya'nın başkenti Novakşot'tan yola çıkan AA ekibi, çölde araçla 36 saat süren uzun bir yolculuğun ardından Mali'nin kuzeyine en yakın bölge olan Fassala'ya ulaştı.

Fransa'nın hava ve kara harekatı ile kuzeydeki silahlı gruplara yönelik başlattığı operasyonların ardından Mali'nin kuzeyine en yakın bölgeye giden AA ekibi, Mali'deki şiddet olaylarından kaçan sığınmacıları görüntüledi.

Bölgedeki insanlık dramına tanıklık eden AA ekibi, Mali'den gelen sığınmacılarla görüşme fırsatı buldu. Mali'nin kuzeyinde bulunan Timbuktu kentine 300 kilometre mesafedeki Fassala bölgesinde büyük bir mülteci kampı bulunurken, bölgeye daha büyük bir sığınmacı akını beklendiği ifade ediliyor.

Malili sığınmacılar, Mali'de güvenlik sıkıntısı ve Mali ordusunun uygulamalarından endişe ettiklerini ifade ederken, Fransa uçaklarından korktukları için de birkaç saatlik yolu bir haftada katettiklerini belirtiyor. Çöl olması nedeniyle ulaşımın zor şartlarda sağlandığı bölgede, açlık ve sağlık sıkıntısı başlıca sorunu teşkil ediyor.

Fransa'nın askeri müdahalesi sonrası dağılan silahlı grupların bu bölgeye gelmesi ihtimali nedeniyle, Moritanya ordusunun da sınırdaki bölgelere yığınak yaptığı gözleniyor.

Yayıncı: Şermin Coşkun
Kaynak: AA