Des: Her Okulun Kendi Sınavını Yapması Şaibe Oluşturur

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) üzerinde çalıştığı yeni sistem ile lise ve üniversiteler, kendi sınavlarını kendileri yapacak.

Des: Her Okulun Kendi Sınavını Yapması Şaibe Oluşturur
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, yeni sistemle ilgili yaptığı değerlendirmelerde, “Soruları kim ve nasıl hazırlayacak? Sınav süreç ve sonuçları ne kadar objektif ve şeffaf olacak? Tüm bu hususlar kamuoyu tarafından merak edilmekte. Yeni sistem kaos ve şaibe oluşturabilir.” dedi.

Liselere geçişi düzenleyen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) bu yıl son kez yapılacak. Milyonlarca öğrencinin geleceğini belirleyen SBS, LGS ve YGS’den oluşan lise ve üniversitelere giriş sınavları, göreceli olarak kalkıyor. Öğrenciler, özel yetenekleri, ailelerinin isteği ve öğretmenlerin kanaatleri doğrultusunda değerlendirilerek yönlendirilecek. DES Başkanı Gürkan Avcı, liselere geçişi düzenleyen Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS), bu yıl son kez yapılacağının önceki Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından da açıklandığını hatırlattı. Avcı, “Yeni sistemle alakalı olarak birçok uygulama belirsizliğini koruyor. Bu da öğrencilerimiz için endişeye yol açıyor. SBS kalkıyor, fakat bunun yerine, başta fen liseleri olmak üzere gözde okullara girmek isteyen öğrenciler için günlerce sürecek. Ayrı ayrı onlarca sınavdan oluşan bir maraton başlıyor. Bu öğrencilerimiz için SBS’den daha çok yıpratıcı bir uygulama olur.” diye konuştu.

HER LİSE VE ÜNİVERSİTE KENDİ SINAVINI YAPABİLECEK YETKİNLİKTE DEĞİLHer lise ve üniversitenin kendi sınavını yapmasının öğrenciler için daha çok sınav ve daha uzun, stresli bir sınav maratonu anlamına geleceğini de söyleyen Gürkan Avcı, şunları söyledi: "Çocuklarımız bir okulun sınavından çıkıp diğer okulun sınavına koşacak. Yılların ÖSYM’sinin sınavlarının bile tartışıldığı, şaibeli bulunduğu bir süreçte yeterli personel, altyapı ve teknik donanıma sahip olmayan yüzlerce üniversite ve binlerce lise bu sınavı nasıl yapacak. Soruları kim ve nasıl hazırlayacak? Sınav süreç ve sonuçları ne kadar objektif ve şeffaf olacak? Tüm bu hususlar kamuoyu tarafından merak edilmektedir.” "OKULLARDA FIRSAT VE KALİTE EŞİTLİĞİ SAĞLANMALI"Avcı, liselere geçişte öğrencinin okul başarısı, öğretmen kanaati, ailenin isteği ve çocuğun özel yeteneklerinin belirleyiciliğini öngören kriterlerin, bölgeler ve okullar arasındaki eğitimde fırsat ve kalite eşitliğini sağlamadan sağlıklı bir sonuç vermesinin pek mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye'de bölgeler ve okullar arasında ciddi kalite farkı bulunmasından dolayı liselere girişte okul başarı puanlarının dikkate alınacak olmasının adaletsizlik oluşturacağını vurgulayan Avcı, "Öğretmen kanaati konusunda velilerin öğretmen üzerinde baskısı söz konusu olacak. Aileler doğal olarak çocuklarını en nitelikli liselere vermek isteyecek ve bir yığılma yaşanacak. Öte yandan mevcut eğitim sistemimizin öğrencilerin özel yeteneklerini belirleme noktasında ne kadar yetkin ve sağlıklı yönlendirmelerde bulunacağı hususunda da şüphe ve kaos oluşacak.” açıklamasını yaptı.