Bülent Arınç: 28 Şubat Gibi Çok Girişim Oldu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yakın tarihinin siyasi kırılmalarından birinin 28 Şubat post-modern darbesinin olduğunu belirterek, AK Parti’nin hükümet olduğundan bu yana, kendisinin de 5 yıllık Meclis başkanlığı döneminde 28 Şubat’a benzer pek çok girişimin yapıldığını söyledi.

“Bunlar başarısız ve akim kaldı.” diyen Arınç, hükümet kadrolarının 28 Şubat’tan ders alan kadrolar, arkalarında ise halkın desteğinin olduğunu söyledi.

Bülent Arınç, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından 28 Şubat ile ilgili düzenlenen panelde 28 Şubat’ta yaşadıklarını anlattı. 28 Şubat'ta yaşanan bazı hadiselerin, bu gün unutturulmak istendiğine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Arınç, TRT’nin dönem içerisinde edindiği rolü bugün devam ettirmediğini belirtti.

Arınç, "Bunlardan almamız gereken ibretlik noktalar var. TRT dönem içerisinde farkı bir konumdaydı. Şu andaki gidişatı ile yararlı durumdalar.” dedi.

"28 ŞUBAT ÖNEMLİ KIRILMA NOKTASI OLDU"

Türkiye'nin çok partili hayata girdiği günden bu yana benzer sıkıntıların yaşadığına dikkat çeken Arınç, "Türkiye'nin yakın siyaset tarihinde önemli kırılma noktasının 28 Şubat olduğunu belirtti.

Necmettin Erbakan'ın Refah Partisi'nin MKYK üyesi olarak, 28 Şubat döneminde yaşananlara yakından tanıklık ettiklerini ifade eden Arınç, “Rahmetli Erbakan, çok iyi niyetliydi. Kendi dünyası ve gerçekleri ile baş başaydı. Cesurdu, ancak dönem içerisinde ortağı çürüktü. Ortağı çürük olanın ne yapacağına bakmak lazım. Ben kendisinden on defa dinlemiştim, ‘Komutanlar vatansever insanlardır. Ben görüşürsem hepsi Milli Görüşçü olacaklar.’ diyordu. Doğru bildiklerini anlatıyordu. Fakat karşıda ön yargılı bir insanlar, iktidarı kırmızı güç olarak gören insanlar vardı.” diye konuştu.

"28 ŞUBAT’ TA AK PARTİ OLSAYDI DARBECİLER EMELLERİNE ULAŞAMAZDI" Başbakan Yardımcısı Arınç, 28 Şubat’ta AK Parti gibi bir hükümetin olması durumunda, darbecilerin emellerine ulaşmamış olacaklarını kaydederek, şöyle devam etti: "28 Şubat’a adını veren MGK toplantıları, karabasan toplantıları gibiydi. Bırakınız o günleri, daha 2009’ da katıldığım toplantılar için medya, 'Arınç toplantıda kavga çıkaracak mı, asker düşmanı bu adam sorunlar çıkarak mı?' yorumları yapılıyordu. Bu gün 2 aydan 2 aya MGK toplantıları yapılıyor. Artık karşı karşıya gardını alanlar söz konusu değil, MGK Genel Sekreterliği de artık vali tarafından yöneltilen bir kurum oldu.” “28 ŞUBAT’ TA KAPATILAN VAKIFLAR TEKRAR AÇILACAK” Arınç, hak ihlalleri konusunda da önemli mağduriyetlerin yaşandığını söyledi.

Vakıfların, dönem içerisinde asliye hukuk mahkemeleri tarafından kapatıldığını kaydeden arınç, “Bu vakıflar 21 tanedir. Ağustos ayında, ‘Kapatılan ve mal varlıklarına el konulan vakıflarla ilgili düzenleme yapacağız.’ dedik. Azınlıkların ve cemaat vakıflarının geçmiş zamanda el konulan malları için tazminatları ödüyoruz. Bu vakıfların yeniden açılması konusunda başbakanımızın talimatı ile çalışma yaptık.” dedi.

"AHİM KARARLARI GELDİĞİNDE ZEHRA VAKFI’NIN MALLARINI GERİ VERECEĞİZ"Bülent Arınç, Zehra Vakfı’nın AİHM'ne yaptığı başvuru yaptığını da belirterek vakfın malları ile ilgili kararın AB'den geleceğini düşündüklerini ifade etti.

Kararın geldiği zaman, uygulayacaklarını kaydederek, “Karar geldiği zaman mal varlıklarını ödeyeceğiz.” açıklamasını yaptı.