Niğde’de 6 Bin 72 Öğrenciye Florürlü Jel
Niğde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ‘Fırçalar Elimizde Flor Dişimizde’ sloganı ile Merkez Cumhuriyet İlköğretim Okulunda dün Florür Jel Uygulaması başlatıldı.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Genel sağlığın bir parçası olan ağız diş sağlığı yaşamsal fonksiyonların korunması ve yaşam kalitesinin devamı açısından büyük önem taşıdığını, diş hekimliği hizmetlerini erişimi kolay, kaliteli ve en ekonomik yöntemle ve profesyonel sağlık personeline en az ihtiyaç duyulacak şekilde sağladığını söyledi.
Okul Tabanlı Koruyucu Programların uygulanmasına hassasiyet gösterdiklerini belirten Dr. Öztürk, “Çünkü; En fazla çocuğa, en kolay ve en etkili biçimde ulaşılabilecek en uygun yer okullardır. Yüksek çürük risk grubundaki bir çok çocuk için ağız diş sağlığı eğitimi alabileceği ve diş hekimi ile tanışabileceği yegane yer Okul olabilmektedir. Bu nedenle özellikle okullar aracılığıyla sunulan ağız diş sağlığı eğitimi ve florür desteği içeren koruyucu uygulamalar çürük oluşumunun önlenmesi bakımından çok önemlidir” dedi.
Dr. Öztürk, florürün yeryüzünde yaygın olarak bulunan bir mineral olduğunu, mine tabakasının oluşumu sırasında minenin sağlıklı gelişmesini, iyi mineralize olmasını sağlayarak, çürükten korunma açısından kaliteli bir mine oluşumuna katkıda bulunduğunu, diş yüzeyinde biriken ve gıda artıkları ile bakterilerden oluşan mikrobiyal dental plak üzerinde zararlı asit oluşumunu inhibe edici etki gösterdiğini belirtti.
Florürlü ağız çalkalama suyu ile yapılan ağız çalkalama uygulaması da diş çürüğünden korunmada en güvenli ve etkili yöntemlerden birisi olduğunu vurgulayan Dr. Öztürk; “Haftada bir kez yapıldığı için çocuklar her hafta uygulama sırasında ağız diş sağlığının önemi bir kere daha hatırlamış olur. Yapılan çalışmalar florürlü ağız çalkalama suyu kullanımının diş çürüğü oluşumunu yüzde 30 oranında azalttığını göstermektedir” dedi.
