Eroğlu: Rum Lider Çözüm İradesine Sahip Olarak Masaya Gelirse Anlaşabiliriz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakere sürecinden umutlu olduğunu belirterek, “Yeni Rum lider çözüm iradesine sahip olarak masaya gelmesi halinde anlaşabiliriz.” dedi.

Eroğlu: Rum Lider Çözüm İradesine Sahip Olarak Masaya Gelirse Anlaşabiliriz
Bir dizi etkinliğe katılmak üzere Bursa’ya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi’ni ziyaret etti. Gaziler tarafından kapıda karşılanan Derviş Eroğlu, içeride gazilerle sohbet gerçekleştirdi.1974 Barış Harekatı'na katılan gazilerle buluşmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Eroğlu, “Tabii ki o günleri andık, özellikle barış harekatı günlerini bende doktor olarak sıcağı sıcağına yaşamış bir kişi olarak müşterek yaşadıklarımızdan bahsettik.” dedi.

Barış harekatı sonrasında kurdukları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin anavatan Türkiye’nin de garantisinde hayatını sürdüreceğini anlatan Eroğlu, “Buna rağmen Kıbrıs’ta bir müzakere safhası var. Bu müzakerelerde bugüne kadar bir anlaşmaya varamadık. Varabilmek için de iyi niyet içinde bizde, anavatan Türkiye’de bu müzakereleri desteklemekteyiz. Yalnız karşımızda Kıbrıs’ta bir anlaşma iradesine sahip olmayan bir toplum ve liderlerle bugüne kadar karşılaştık. İnşallah bundan sonra bu yeni dönemde daha anlayışlı ve daha çok çözüme kendini motive etmiş bir kişi ile muhatap olur ve Kıbrıs’ta yıllardan beri aranan anlaşma ortaya çıkar.” diye konuştu.

Kıbrıs'ta güneyde bir, kuzeyde de bir devlet gerçeğinin olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Bunu kimse değiştiremez, ama bir anlaşma eksikliği var, anlaşmanın bulunması içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’İN PLANLARINI RUMLAR REDDETTİ”Gazileri ziyareti ile 1974’e kadar giderek o günleri yeniden yaşadıklarını belirten KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bir gazetecinin ‘Rum tarafının yeni bir lideri seçildi, anlaşmaya çalışılıyor ama olmazsa yeni bir plan var mı?’ şeklinde ki sorusuna karşılık, şunları söyledi: “Evet biz de iki tane eskittik ama güneyde 6 tane cumhurbaşkanı eskitti. Ama bir anlaşmaya varılamadı. Aslında anlaşma metinleri ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın hazırladığı planı Türk tarafı kabul etti ama reddeden Rum tarafı oldu. Şimdi ise yeni bir çözüm planı 'biz bulalım' anlayışı içinde müzakereler devam ediyor. Rum tarafı ise müdahale ile ortaya çıkacak bir çözümü kabul etmeyeceğini şimdiki liderin ağzından ifade etti.

Yani müdahalesiz hakemsiz bir müzakere ve anlaşma arayışı içinde, Kıbrıs’ta çözümden bahsediyorlar.” “GARANTÖR DEVLETLERİN DE KATIMLI İLE BEŞLİ ZİRVE YAPALIM”Kendilerinin bunu da başarı ile sonuçlandırmak için uğraştıklarını anlatan Eroğlu, “Hatta bir önerim oldu benim; Madem ki Türk ve Rum liderler bu güne kadar bir anlaşma bulamadı, Kıbrıs’ta çözüme helal gelmeksizin Kıbrıs’la ilgili üç garantör devlet daha var. Türkiye, Yunanistan ve İngiltere, onların da katılımı ile beşli bir zirve yapalım dedik, ama Rum tarafı bunu da reddetti.” ifadesini kullandı.Yeni Rum liderin çözüm iradesine sahip olarak masaya gelmesi halinde anlaşabileceklerini anlatan Eroğlu, “Umutlu musunuz?” şeklinde ki soruya da; “Müzakerelerin devamını istediğime göre umutlu olmaya devam ediyorum. Ama sadece benim umudumla olmuyor bu işler. Karşı tarafında aynı niyeti taşıması ve umudu beslemesi gerekiyor.” şeklinde cevap verdi.“TÜRK ASKERİNİN ADADAN ÇEKİLMESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ”“Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi söz konusu mu?” şeklinde ki soruya ise KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şöyle cevap verdi: “Şu anda öyle bir şey yok. Rumlara kalırsa, yeni liderde sandıktan çıkarken Türk askerinin Kıbrıs’ta olmayacağı bir anlaşma ile masaya oturacağı düşüncesini ortaya koydu. Ama tabi ki Türkiye’nin garantör olarak bize göre Kıbrıs’ta bulunması gerek. Bizim ve Türk tarafının olmazsa olmazlardan biri; Türkiye’nin etkin ve fili garantisinin devam etmesidir. Bir anlaşma olduktan sonra da Türkiye’nin garantisinin etkin bir şekilde devam etmesi bizim olmazsa olmazımızdır.”