Bakan Çağlayan: AB Riyakar Bir Kuruluş

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği'nin iki yüzlü ve riyakar bir kuruluş olduğunu söyledi.

AB'nin 50 yıldır Türkiye’ye karşı samimi olmadığını ifade eden Çağlayan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ülkemize gelirken ve ayrılırken Türkiye'nin AB sürecinin hala uzun bir yol olduğu şeklindeki sözlerine de sert tepki gösterdi. Bakan Çağlayan, "Şunu çok net ifade edeyim Türkiye'nin tam üye olduğunu umut ediyorum ki, biliyorum ki Merkel göremeyecek." dedi.

2012'yi 11 milyar 429 milyon dolarlık ihracatla kapatan Ege İhracatçı Birlikleri, 2012 yılının başarılı ihracatçılarını Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan'ın da katıldığı törenle ödüllendirdi. Sektörlerinde ilk üçe giren firmaların ödül aldığı Hilton Oteli'ndeki törende toplam 57 firma ödülünü Bakan Çağlayan'ın elinden aldı.

Ödül töreninde yaptığı konuşmada Avrupa Birliği'ne (AB) karşı sert ifadeler kullanan Zafer Çağlayan, AB'yi Türkiye'ye karşı ikiyüzlü davranmakla itham etti. Çağlayan, “AB iki yüzlüdür, AB riyakârdır. Türkiye'ye karşı samimi değildir. 50 yıldır da samimi olmamıştır. AB samimi olsa; bugün bizim kamyonlarımızın serbest dolaşımını engellemez. AB samimi olsa hiçbir şekilde haklı olmadığı Kıbrıs Rum kesiminden dolayı Türkiye'nin 14 fazının önüne takoz koymaz. Bugün Kanada'ya, Brezilya'ya, Karadağ'a, Güney Kore'ye, Japon vatandaşlarına geçiş hakkı verirken 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması yapmış, AB'ye tam üyelik yolunda ilerleyen Türk işadamlarına vize haksızlığı yapmazdı. Vize konusu artık haksızlığı geçti bir zulme vardı. Bunu 3 gün önce Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel'e de bunu söyledik. Türkiye'ye gelmeden öncede, gittikten sonra da hala Türkiye'nin AB sürecinin uzun bir yol olduğunu söylüyor. Ümit ediyorum ki Türkiye'nin AB'ye tam üye olduğunu Merkel göremeyecek. Sarkozy göremedi, Merkel de göremeyecek. Fransız halkı Sarkozy'yi balık tutmaya yolladı. Sayın Merkel'i nereye gönderecekler bilmem.” diye konuştu.

Türkiye’nin AB'ye üyeliğinin birliğe büyük katkı sağlayacağına da değinen Çağlayan, "Türkiye, AB üyesi olsa AB yüzde 1,5 değil, yüzde 1.8 büyürdü. Yani yüzde 20 daha fazla büyüme kat ederdi." diye konuştu.

Türkiye'nin IMF'den borç alan değil IMF'ye borç veren ülke haline geldiğini de belirten Çağlayan, Mayıs 2014'de Türkiye'nin bir kuruş borcu olmayan ülke haline geleceğinin altını çizdi.

"EXPO OLİMPİYATLARDAN DAHA AĞIR BASIYOR"

Gittikleri ülkelerde EXPO konusunda da çalışmalar yaptıklarını anlatan Çağlayan, "EXPO konusunda İzmir'den daha fazla çalıştığımı söylesem yalan olmaz. İzmir EXPO'yu sonuna kadar hak ediyor. Ümit ediyorum ki İzmir hak ettiği EXPO'yu en iyi şekilde alır." diye konuştu.

Görüşmelerde EXPO için destek isterken olimpiyatlar için de destek beklediklerini anlatan Çağlayan, "EXPO olimpiyatlardan daha ağır basıyor. İlk önce EXPO desteğini istiyoruz. İzmir en iyi şekilde inşallah alacaktır. Bunu hep beraber bunun nimetlerini ve Türkiye'nin tanıtımını hep birlikte gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

"EGE'NİN İHRACATÇI KİMLİĞİ AĞIR BASIYOR"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, 2023 yılı için hedef gösterilen 500 milyon dolarlık ihracata ulaşma konusunda İzmir'e büyük rol düştüğüne dikkat çekerek, "Ege Bölgesi 2012 yılında 17.7 milyar dolar ithalat yaparken 17.5 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirerek, bölgemiz ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 99 oranında gerçekleşti. Bu tablo Ege Bölgesi'nin ihracatçı kimliğinin ağır bastığını göstermektedir." açıklamasını yaptı. Bölgenin ihracat performansının AB'deki ekonomik kriz, yakın komşular ile Ortadoğu'daki siyasi kriz ve çatışmalar nedeniyle 2012 yılında belirlenen hedefin uzağında kalındığını da belirten Türkmenoğlu, "Dünya genelinde gelişen ekonomilerdeki durgunluğa karşın gelişmekte olan ekonomilerde daha canlı bir ekonomi beklentisi bulunmaktadır. Amacımız bu ülkelere yoğunlaşarak Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2013 yılı ihracat hedefimiz olan 12,5 milyar doların üzerinde ihracatın gerçekleşmesini sağlamak. Bu hedefe ulaşmak için şimdiye kadar gösterdiğimiz yoğun çalışma tempomuza aynı verimlilik içinde devam edeceğiz." diye konuştu.

BÜYÜKEKŞİ: BÜYÜK HEDEFLERİMİZE İHRACAT SAYESİNDE ULAŞACAĞIZ

Tüm dünyada rekabet yoğunlaşırken ihracat rakamlarını büyütmeye devam ettiklerini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "Yeni yatırımlar devreye aldık. Yeni iş alanları açtık, istihdamı arttırdık. Tüm dünyada derin bir rekabet ortamı ile karşılaştık; fakat yılmadık, azmimizi kaybetmedik. İhracatımız 2012 yılında yeni bir rekor kırdı, 152,5 milyar dolar oldu. 2013 yılı için de 160 milyar dolar olarak ihracat hedefi belirledik. Bugün Türkiye ihracat sayesinde dünya krizlerinden yara bere almadan çıkıyor. Büyük hedeflerimizde ihracat sayesinde ulaşacağız." diye konuştu.

EGE'NİN İHRACAT KARNESİ

Ege İhracatçı Birlikleri, 2011 yılında 11 milyar 395 milyon dolar olan ihracatını geçen yıl 11 milyar 429 milyon dolara çıkardı. İhracatın 6 milyar 751 milyon dolarlık bölümü sanayi ürünlerinden oluşurken, 3 milyar 735 milyon dolarlık bölümü tarım ürünlerinden geldi. Maden ürünleri ihracatı ise 942 milyon dolara ulaştı. EİB'ye bağlı 12 birlikten 5'inin ihracatı artarken, 7'sinin ihracatı geriledi. Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği, geçen yıl 1 milyar 733 milyon dolarlık ihracat ile birinci olurken, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise 1 milyar 164 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı .