Tarihi Beş Ulalı Çeşme Açıldı

Kula ilçesinde Kurşunlu Cami önünde yer alan 1970 yılında kullanılmadığı gerekçesiyle üzeri kapatılan 14 tarihi çukur çeşmeden biri olan Beş Ulalı Çeşme Restorasyonu resmi törenle açıldı.

Tarihi Beş Ulalı Çeşme Açıldı
Açılış törenine AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, Kula Kaymakamı Yusuf Cıbır, Belediye Başkanı Selim Aşkın, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Aşkın, kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz projesi adı altında başlattığımız çalışmalar ile tamamı belediyemiz tarafından yapılan Tarihi Beş Ulalı Çeşme'nin gün yüzüne çıkartılmasını onurunu yaşadığını söyledi.

Kazı çalışmalarının 2011 yılında başlatıldığını ifade eden Selim Aşkın, 2012 yılı itibari ile restorasyon çalışmalarının sona erdiğini şimdi projenin ise Hocacı Çeşme olduğunun müjdesini verdi. İlçede ilk restorasyon çalışmalarının Kurşunlu Cami ile başladığını ifade eden Başkan Aşkın, 2013 yılına gelindiğinde ise bir çok binanın restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, buna bağlı olarak tarihi ev ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Tanrıverdi ise, Kula'nin tarihi ve doğası ile eşi bulunmaz bir ilçe olduğunu bu mirasa sahip çıkmak adına Kula ve Ankara el ele vererek birçok projeye imza attıklarını söyledi.

Restorasyon çalışmalarının kolay olmadığının altını çizen Tanrıverdi, hafta sonunda Valilik binasında imzalanan Yunus Emre Külliyesi İnşaatı ile Kula'nın inanç turizminin başkenti olacağını ifade etti.

Tanrıverdi, " Bizler Yunus Emre'nin ilmi ile yoğrulmuş bir ilçenin çocuklarıyız. Japonya'daki bilim adamları bile Manisa'yı bile tarif ederken Kula'ya 100 km olarak ifade ediyor. Bunun sebebi ise Dünyanın merkezinin Kula olduğunun göstergesidir. Çünkü, bizler Yunus Emre'nin, Süleyman Şah'ın torunlarıyız. Onların mirasına sahip çıkmak zorundayız. Bugün burada Tarihi Beş Ulalı Çeşme'nin açılışını gerçekleştirmek üzere toplandık. Hepimiz bu sokaklarda birçok dükkanda çıraklık yapıp bu çeşmeden çok su taşımışızdır. belki de bazılarınız bu çeşmenin açılışına tepki gösteriyordur. Eskisi gibi kalsa daha iyi olmaz mı dediklerini biliyorum. Ama şunu unutmayalım; gelecek nesillere birşeyler bırakmak istyorsak, kültürel mirasımıza sahip çıkmak zorundayız. Beş ulalı Çeşme'nin Kulamıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Tanrıverdi ve beraberindekiler, açılış kurdelesini kestikten sonra tarihi çeşmede anılarını tazeleyerek su içtiler .
Kaynak: İHA