Rusya ve Abd, Suriye’de Diyalog Sürecini Teşvik Edecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 1 Şubat’ta göreve başlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile ilk kez biraraya geldi.

Rusya ve Abd, Suriye’de Diyalog Sürecini Teşvik Edecek
Berlin’de basına görüntü veren iki ülke dışişleri bakanları 2 saat süren görüşmede, Suriye krizi başta olmak üzere uluslararası sorunlar ve ikili ilişkileri ele aldı.Basına görüşme ile ilgili açıklamada bulunan Lavrov, ABD’li meslektaşı ile yapıcı bir görüşme yaptıklarını, Suriye krizinin çözümünde muhalefet ve iktidarın diyalog sürecine teşvik edilmesi konusunda mutabık olduklarını söyledi.

Suriye’de şiddetin tolere edilmesinin mümkün olmadığı konusunda fikir birliği içinde olduklarını belirten Lavrov, “Her şey Rusya ve ABD’ye bağlı değil. Ancak hükümet ve muhalefet arasında diyalog sürecinin başlaması için şartların hızlandırılması için üzerimize düşeni yapacağız.” dedi.

Suriye halkı için hiç kimsenin sorunu çözme hakkına sahip olmadığını belirten Lavrov, tarafların masaya oturmalarının zorunlu olduğuna dikkat çekti.ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Victoria Nuland da yaptığı değerlendirmede iki bakanın yarım saatten fazla Suriye konusunu görüştüklerini, ciddi ve sıkı bir oturum olduğunu belirtti.

MUHALEFETE DİYALOG ÇAĞRISI

Suriye muhalefetine de iktidarla diyaloga geçmesi için çağrıda bulunan Rus bakan, Suriye Dışişleri Bakanı Velid El-Muallim’le Moskova’da yaptıkları görüşmede muhalefetle acil görüşme şartlarını ele aldıklarını kaydetti.

Lavrov, Muallim ve ekibinin müzakere ekiplerinin hazır olduğunu ve en kısa sürede diyaloga başlamak için teminat verdiklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile yapıcı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Lavrov, 2 saatlik görüşmede ikili ilişkilerin tüm boyutlarını ve uluslararası sorunları ele aldıklarını vurguladı. İki bakan Magnitski olayı ve evlatlık krizi gibi sorunlu konuları ikili ilişkilerin dışında tutmak için çaba sarf etti.ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya’ya davet edildiği bilgisini veren Lavrov, basında yer alan füze kalkanı ile ilgili anlaşma sağlandığı yönündeki iddiaları ise yalanladı. Lavrov, “Ben haberleri okudum. Onların kaynağını bilmiyorum. Bu haberlerin temeli yok. Bilgilerin nereden geldiğini bilmiyorum.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın NATO füze savunma sisteminin kendi güvenliği açısından sorun oluşturacağına inandığını belirten Lavrov, “Bu yüzden açıklamalar yeterli değil. Eğer ortak sistem kuramıyorsak, Rusya’ya yasal bağlayıcılığı olan garanti verilmesi gerekiyor.” çağrısında bulundu.