Suçiçeği Aşısı Artık Aşı Takviminde

Çocukluk dönemi aşı takvimine hepatit A aşısından sonra ‘suçiçeği’ aşısı da eklendi.

Böylece aşısı yapılan hastalık sayısı 13’e yükseltildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de yürütülmekte olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nın amacının difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hemofilus influenza tip B, hepatit A, suçiçeği’ne bağlı hastalıkların ve invaziv pnömokokal hastalığın yayılım, sakatlık ve ölüm oranlarının azaltılarak, bu hastalıkların kontrol altına alınması, hatta tamamen ortadan kaldırılması olduğu belirtildi. Bu amaca ulaşabilmek için Sağlıkta Dönüşüm Programı ile koruyucu ve temel sağlık hizmetleri alanında önemli gelişmelerin sağlandığı ve rutin bağışıklama çalışmalarının Sağlık Bakanlığı tarafından en üst düzeyde önem verilen hususlardan biri haline geldiği ifade edildi.

Aşılama hızının 2007 yılından itibaren yüzde 96-97 düzeyinde seyrettiği belirtilen açıklamada, ulaşılan bu başarıyla birlikte Türkiye’de aşı ile korunulabilir hastalıkların sayısında ciddi düşüşlerin sağlandığı kaydedildi. Yüzde 90’ı 15 yaş altı çocuklarda kış ve ilkbahar aylarında görülen suçiçeği hastalığının genellikle hafif seyirli bir çocukluk çağı hastalığı olarak bilinse de özellikle bebeklerde ve erişkinlerde şiddetli seyredebildiği ifade edilen açıklamada, bazen şiddetli deri enfeksiyonları, deride kalıcı izler, zatürree, beyin iltihabı (ensefalit) gibi ciddi sekel bırakan komplikasyonlara, hatta ölümlere sebep olabildiği bildirildi.

Suçiçeği aşısının bütün suçiçeği vaka sayılarında yüzde 85’lik bir azalma sağladığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Ağır seyreden suçiçeği vakalarını yüzde 95-100 oranında önlediği biliniyor. Ayrıca suçiçeği aşısı, suçiçeği hastalığının geçirilmesinin ardından Yıllar Sonra bile ortaya çıkabilecek zona zoster (gece yanığı) hastalığının önlenmesi açından da önemlidir. Bağışıklama Bilimsel Danışma Kurulu tarafından Türkiye’de de suçiçeği aşısına geçilmesi tavsiye edilmiş ve suçiçeği aşısı rutin bağışıklama programına eklenmiştir. Aşı, ulusal aşı takvimimize göre 12. aydaki tüm çocuklara tek doz olarak uygulanacaktır. Uygulama 1 Ocak 2012 ve sonrasında doğan bütün çocukları kapsamaktadır. Aşı uygulaması tüm aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak verilmektedir.”
Kaynak: İHA