Hocalı Katliamı Tokyo'da Anıldı

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermeni güçlerin gerçekleştirdiği katliam, Azerbaycan'ın Tokyo Büyükelçiliği'nde anıldı.

Büyükelçi Gürsel İsmayilzade gerçekleştirdiği sunumda Hocalı katliamını, Japonlara anlattı.Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan Azerbaycan Büyükelçiliği'nde, Ermeni güçlerin 26 Şubat 1992'de gerçekleştirdiği Hocalı Katliamı anıldı. Törene 50 kadar Japon katıldı.

Büyükelçi İsmayilzade, Azerbaycan hakkında genel bilgi verirken Ermenilerin işgal ettiği Dağlık Karabağ ve gerçekleştirdiği Hocalı Katliamı hakkında da bilgi verdi. Elçilikte, Ermenilerin gerçekleştirdiği katliam sırasında çekilen fotoğrafların yer aldığı bir köşede hazırlandı. Fotoğraflar slayt olarak da gösterildi. Sunumun ardından piyano resitalı da yapıldı. Büyükelçi Gürsel İsmayilzade, Türk gazetecilere anma töreni hakkında bilgi verdi. Japon devletinin soykırım hakkında bilgisi olduğunu ancak kamuoyunun pek bilmediğini kaydeden İsmayilzade, "50 kadar katılımcıya Ermenilerin işgalci politikalarını anlattım. Japonya, Azerbaycan'a büyük destek veriyor. Hocalı Soykırımı, Japonya'da çok az biliniyor. Biz bu meselenin muhtelif şekilde Japon kamuoyuna anlatmaya çalışıyoruz. Azeri devleti, Japonya Dışişleri'ne, meclisine, diğer devlet ve hükümet kurumlarına bilgi aktardı. Basına da yayıldı." dedi.

Ermenistan'da gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerini Hocalı'da rolü olan Serj Sarkisyan'ın kazandığını hatırlatan Büyükelçi İsmayilzade, "Hocalı soykırımını gerçekleştirenler mahkemede hesap vermeli. Azerileri de Ermeni işgalinden kurtulmalıdır." diye konuştu.

Azerbaycan Büyükelçisi İsmayilzade, Hocalı Soykırımı'nın birçok devlet tarafından tanındığını belirtti.

Elçi, "Biz de Japonya'da bir ilerleme olması için çalışıyoruz. Azerbaycan'ın her bir ülkedeki sefirliği, bununla ilgili çalışmalar yapıyor. Japonya'da çalışmalar yapıyoruz. Bugün sunumu dinleyenler, Hocalı meselesini yakından tanıdılar. Devlet biliyor ama biz kamuoyunun da bilmesi için bu sunumu yaptık." dedi.