Baykal’ı 1 Mart heyecanı sardı

Kuzey Irak’a asker gönderilmesini ve Türk hava sahasının ABD’ye açılmasını öngören ve günlerce tartışılan 1 Mart Tezkeresi için TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen kapalı oturumun 10’uncu yılı bu hafta doluyor.

Baykal’ı 1 Mart heyecanı sardı
TBMM İçtüzüğü uyarınca kapalı oturumların kamuoyuna açıklanması için üzerinden 10 yıl geçmesi ve Genel Kurul 'da Danışma Kurulu 'nun teklifi üzerine işari oyla karar alınması gerekiyor.

AK Parti yönetimi, iktidar grubundan tezkereye “red” oyu kullananların deşifre olmasının yaratacağı tartışmaları düşünerek görüşmelerin “kapalılık” durumunun devam etmesi gerektiğini düşünürken bu konuda Son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek. Erdoğan 'ın kararı ise CHP grubunun 5 Mart 'ta Meclis Başkanlığı 'na konuyla ilgili yapacağı başvurunun akıbetini netleştirecek.

Gizlilik kararının kalıp kalkmayacağı merak konusu olurken, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, gizli oturum tutanaklarının alenileşmesini heyecanla bekliyor. Kapalı oturumda söz alan Baykal 'ın yakın çevresine “Konuşma spontane gelişti. Tam konuşmamı görmek için ben de heyecanlanıyorum” dediği öğrenildi.

250 ret oyu


Mart 2003 'de 533 milletvekilinin katıldığı oylamada 264 kabul oyuna karşın 250 red oyu ile tezkere onay görmemişti. Oylamada 19 vekil ise çekimser oy kullanmıştı. Tarihi oturumun ardından mühürlenerek saklanan görüşmenin kayıtlarının tutulduğu kutuda 153 sayfa tutanak, 4 bant, 5 sayfa stenograf notu, açık oylamaya ilişkin 24 sayfalık oy çetelesi yer alıyor.