Bavyera'da Üniversite Harçları Kalkıyor

Almanya'nın Bavyera eyaletinde Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan hükümet, aylardır tartışılan üniversite harçlarını kaldırma kararı aldı.

Harçların kaldırılması için toplanan 1,35 milyon imzanın ardından daha fazla dayanamayan Bavyera hükümeti, eyalet meclisinde yapılacak bir oturumda 2013/14 kış sömestrinden itibaren yüksek öğrenim harçlarının kaldırılması kararı alacak. Almanya’da hali hazırda sadece Bavyera ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde dönem başı öğrencilerden 300 ila 500 Euro arasında yükseköğrenim harcı alınıyor. Hükümet ortaklarından FDP, özellikle harçların alınması için CSU’ya yoğun baskı uygulamıştı. Bavyera hükümeti ayrıca, üniversite yönetimlerini rahatlatmak için öğrencilerin ödemeyecekleri harç bedelini hükümetin üstleneceğini açıkladı.

Üniversite harçları ve erken çocuk sahibi olmayı teşvik için Bavyera hükümeti 480 milyon Euro borç alacak. Bavyera Başbakanı Horst Seehofer (CSU), uzlaşıdan memnun olduğunu ifade ederken, FDP Bavyera Başkanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ise halkın isteği doğrultusunda üniversite harçlarının alınmasından vazgeçebileceklerini dile getirdi. Hükümet ortaklarının aldığı kararın, bir hafta içinde FDP Bavyera genel kurultayında da onaylanması gerekiyor. Bavyera’da üniversite harçlarının kaldırılması için Hür Seçmenler Partili (FW) milletvekili Michael Piazolo imza kampanyasını başarıyla sonlandırmıştı .