Biga’da Şap Hastalığı Karantinası

Çanakkale’nin Biga İlçesine bağlı Tokatkırı köyünde bazı ahırlarda bulunan hayvanlarda şap hastalığı tespit edilmesi üzerine karantina uygulaması başlatıldı.

Biga’da Şap Hastalığı Karantinası
Şap hastalığının daha fazla bölgeye yayılmaması için 10 kilometrelik alanda kalan Örtülüce, Çakırlı, Karapürçek, Karahamzalar, Eskibalıklı, Karacaali, Geyikkırı, Göktepe, Kayapınar, Ağaköy, Aziziye, Akköprü, Güleç, Adliye, Çınarköprü, Çeşmealtı, Savaştepe ve Kaldırımbaşı köyleri ile Yeniçiftlik ve Gümüşçay beldeleri de gözetim altına alındı. Karantina bölgesi içine alınan 23 köy ve beldeye ise hayvan girişi serbest olurken, hayvan çıkışı ise yasaklandı. Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan yaptığı açıklamada, “Biga’nın belde ve köylerinde hayvanlarda şap hastalığı ortaya çıktı. Bu hastalık karşısında söz konusu vatandaşların sağlığını tehdit edecek bir unsuru ortadan kaldırmak için bizde belediye olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda belediyemize ait mezbahaneye Biga’nın köy ve beldelerinin karantina alındığı yerlerden hayvan girişi yasaklandı. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de bu konuda gerekli uyarıları yaptı. Bizde insan sağlığı için gerekli tüm hassasiyeti gösteriyoruz” dedi.

Öte yandan Biga İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan şap hastalığı açıklamasında ise, “Tokatkırı Köyü'nde büyükbaş hayvanlarda çıkan ŞAP hastalığının laboratuar sonucuyla teyit edilmesinden sonra, 18.02.2013 tarihinde Tokatkırı Köyü merkez alınarak 3 kilometre çaplı koruma bölgesi, 10 kilometre çaplı gözetim bölgesi oluşturulmuştur. Koruma bölgesine giren Tokatkırı, Kocagür ve Hacıhüseyinyaylası köylerinde hayvan giriş çıkışı yasaklanmıştır. Gözetim bölgesine giren Örtülüce, Çakırlı, Karapürçek, Karahamzalar, Eskibalıklı, Karacaali, Geyikkırı, Göktepe, Kayapınar, Ağaköy, Aziziye, Akköprü, Güleç, Gümüşçay, Adliye, Çınarköprü, Çeşmealtı, Yeniçiftlik, Savaştepe ve Kaldırımbaşı Belde ve Köylerinde ise hayvan çıkışlarına yasaklama getirilmiş olup hayvan girişleri serbesttir. Gözetim bölgesinden kesim için çıkacak olan hayvanlar müdürlüğümüzce görevlendirilen veteriner hekim tarafından muayene edildikten sonra verilen rapora istinaden Biga Belediye Mezbahası'na sevk edilebileceklerdir. Hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla idari ve fenni tedbirler alınmış olup, koruma bölgesinden başlanmak üzere aşılama çalışmalarına başlanmıştır” denildi.

Yeniçiftlik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Bulut, şap hastalığı nedeniyle kendi beldelerinin de gözlem altına alındığını söyledi.

Kaynak: İHA