TSE’den ‘helal Gıda’ Semineri

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Antalya’da 20. Uluslararası Gıda İhtisas Fuarı’nda ‘Helal Gıda Bilgilendirme Toplantısı’ düzenledi.

TSE’den ‘helal Gıda’ Semineri
TSE, Antalya Expo Center’da düzenlenen FoodProduct 2013 - 20. Uluslararası Gıda İhtisas Fuarı’nda “Üretici ve Tüketici Açısından Gıda Güvenliği ve Helal Gıdanın Yeri ve Önemi” konulu toplantı düzenlendi.

‘Helal Gıda Bilgilendirme Toplantısı’nda TSE uzmanları Bünyamin Demirhan, Dilek Gürsoy ve Özhan Gündüz fuara katılan gıda mühendisleri ve firma yetkililerine “Helal Gıda'nın Yeri ve Önemi” konusunda bilgiler verdi.

TSE uzmanı Bünyamin Demirhan, toplantının açılışında Helal Gıda uygulamasının Türkiye’de geç başlayan bir uygulama olduğunu hatırlatarak, “Türkiye, nüfusunun yüzde 99’u Müslümanlardan oluşan bir ülke. Bu anlamda İslam ülkeleri ile bir birlikteliği mevcut. Milli kuruluşlarımızdan olan Türk Standartları Enstitüsü’nün Helal Gıda konusunda sertifika uygulaması doğal bir süreçtir” dedi.

TSE Gıda mühendisi Dilek Gürsoy ise, dünyada gıda güvenliğine önem verildiğini kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde gıda endüstrisi üzerinde güçlü bir tüketici baskısı oluşturduğunu aktaran Gürsoy, “küreselleşmeyle birlikte dünya gıda ticaretine getiren kural ve kavramlar ülkeler arası gelişmişlik düzeyi gözetmeksizin aynı koşulları geçerli kılması tüketici baskıları devlet yetkililerine yasakçı yaklaşım yerine modern metotlar geliştirmiştir” dedi.

TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Başkanlığı uzmanı Özhan Gündüz, TSE bünyesinde 190 Helal Gıda uzmanının görev yaptığını söyledi.

2 Beyazıt döneminde de gıda güvenliğine önem verildiğini belirten Özhan, “Osmanlılar gıda, insan ve tüketici hakları konusunda dünya ya örnek olacak çalışmalar içindeydi. Helal gıda ile çalışmaları vardı. İslam ülkeleri işbirliği teşkilatına 57 üye ülke var. 1 milyar 700 bin Müslüman var” diye konuştu.

Kaynak: İHA