Kosovalı Kalkınma Ajansları GEKA’nın Konuğu Oldu

Kosova’da üç farklı bölgede hizmet veren kalkınma ajansı temsilcileri ve bu bölgelerde yer alan şehirlerin belediye başkanları, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nı (GEKA) ziyaret etti.

Kosovalı Kalkınma Ajansları GEKA’nın Konuğu Oldu
Kosova’da Merkez Kalkınma Ajansı’nı ziyaret eden Güney Ege Kalkınma Ajansı yetkilileri Kosova’daki diğer ajanslarla da görüşme imkanı bulmuştu. Bu kez de GEKA’nın ev sahipliğinde Aydın, Denizli ve Muğla’yı kapsayan ziyarete Kosova’daki Belediye Başkanları ve Bölgesel Kalkınma Ajansları personeli katıldı.

İlk olarak Aydın’ı ziyaret eden Kosovalı yetkililer Dalama beldesinde yer alan ZER Salça Fabrikası, ardından ise Aydın Astim OSB’de yer alan ve 1990 yılından bu yana faaliyetlerini otomatik kapı, kabin ve asansör kabinleri imalatı ile sürdüren BÜGER asansör firmasını ziyaret etti

Ziyaretlerin ikinci gününde Denizli’ye gelen heyet, Denizli Valisi ve GEKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Abdülkadir Demir’i makamında ziyaret etti. Kosova heyeti, Vali Demir ile Türkiye’de Kalkınma Ajanslarının yapısı ile ilgili görüş alışverişinde bulunurken, Denizli’de öne çıkan sektörler ve kentin ekonomik durumu hakkında bilgilendirildiler.

Vali Abdülkadir Demir, “Türkiye’de Kalkınma Ajansları 5 yıldır faaliyette. İlimizin bulunduğu Güney Ege Kalkınma Ajansı, Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsıyor. Ajansın yönetim merkezi şu anda Denizli’de.Yönetim Kurulu Başkanlığı dönüşümlü olarak değişiyor. Bu yıl Denizli Valisi olarak ben başkanlık yapıyorum. Ülkemizde Kalkınma Ajansları, iş adamlarını yüreklendirmek, belli katkılarda bulunarak kapasitelerini büyütmeleri anlamında önemli görevler üstleniyor. Denizli, Türkiye’de ihracatta 8'inci sırada yer alırken, özellikle tekstil başta olmak üzere bakır tel kablo, mermer gibi sektörler de öncü konumundayız. Güneş enerjisi ve madencilik ile ilgili alanlarda çok önemli çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca jeotermalden elektrik üretmedeki en büyük tesis Denizli’de yapılıyor. Jeotermal enerji turizm, sağlık ve tarım alanlarında da değerlendiriliyor. 19 tane tarihi antik kentimiz ve dünyada tek olan önemli bir turizm merkezi olan Pamukkale ile İlimiz turizm sektöründe de Türkiye’de en çok turist gelen iller sıralamasında 5. sırada yer alıyor” dedi.

Valilik ziyaretinin ardından Denizli’nin önemli kuruyemiş firmalarından Altıntop Kuruyemiş’i ziyaret eden heyet, burada da incelemelerde bulundu. Denizli’nin UNESCO Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale ve Hierapolisi de ziyaret eden heyet, daha sonra GEKA hizmet binasında yetkililerle karşılıklı bilgi alışverişinde bulundular. Ajans binasında karşılıklı olarak gerçekleştirilen sunumlar sonrasında, bakır kablo imalat süreci hakkında bilgi almak üzere Türkiye’nin en büyük 500 sanayi firması arasında yer alan Erbakır firmasına teknik gezi düzenlendi.

Ziyaretin son gününde Muğla’nın Akyaka beldesini ziyaret eden heyet, burada bal üretimi konusunda ilgililerden bilgi almak üzere Balcı Gökmen ve Muğla Petek firmalarını ziyaret etti.

Daha sonra Aydın’a gelen heyet, Muğla-Çine yolundaki Çine Barajı hakkında bilgilendirildikten sonra Ortaklar OSB’ye geçerek Sevilen Şarap’ı ziyaret ettiler. Yetkililerden Sevilen Şarap ve Ortaklar OSB hakkında bilgiler alan Kosova heyeti, daha sonra Türkiye’den ayrıldı .
Kaynak: İHA