Diyarbakır’da Dünya Anadil Günü Kutlandı

Diyarbakır'da 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında düzenlenen resepsiyonda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürt dilinin gelişebilmesi için Kürt edebiyatına, Kürt tiyatrosuna sahip çıkılması ve Kürt dilinin günlük yaşamda kullanılması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır’da Dünya Anadil Günü Kutlandı
Kurdi-Der ve Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla Kayapınar Kültür Merkezi’nde resepsiyon düzenledi.

BDP Diyarbakır Milletvekilleri Emine Ayna ile Nursel Aydoğan, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek, barış anneleri, KESK ve bağlı sendikaların da katılımıyla gerçekleşen resepsiyonun açılış konuşmasını Kurdi-Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin yaptı. Anadilin önemine dikkat çeken Gültekin, Kürt halkının yüzyıllardır kimliğini, kültürünü ve dilini korumak için verdiği mücadeleye değinerek hiçbir ulusun dilsiz olamayacağını söyledi.

Gültekin, "Dili yok olmaya yüz tutan bir halk diline sahip çıkmalıdır. Türkiye’deki Türkçe'nin dışındaki diğer diller yok sayıldı. Bu asimilasyon sürecinde birçok dil yok olmaya yüz tuttu. Bu toprakların bir parçası olan Kürt halkı da varlığını korumak için mücadele verdi ve bu mücadelede ağır bedeller ödedi” dedi.

"EĞİTİM DİLİ OLMAZSA DİL ÖZGÜRLEŞMEZ”

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de konuşmasında baskı altında olan halkların dil bayramını kutladığını söyledi.

Baydemir, “Eğer siz bir yerde, bir kentte egemenseniz bu oranın yaşam diline de yansır. Bundan 10 yıl önce bu kentte Kürtçe tiyatro ve edebiyat yapılamıyordu. Bu süre içinde bu halkın direniş ve mücadelesiyle çok büyük bir mesafe kat edildi. Bizim dayanışma ve mücadelemizle bir gün bu dil yüzde yüz özgürlüğüne kavuşacaktır” diye konuştu.

Diyarbakır’da artık yüzde yüz Kürtçe tiyatronun sahnelendiğini tiyatro derslerinin Kürtçe verildiğini belirten Baydemir, birçok kurumun da Kürt dili ile ilgili çalışma yürüttüğünü söyledi.

Baydemir, Kürtlerin yaşadığı coğrafyada Kürtçenin eğitim dili olmadan o dilin özgürlüğünden söz etmenin mümkün olmadığını söyleyerek, Kürt siyasetinin bu alanda mücadelesini sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Halka da çağrıda bulunan Baydemir, “Kürt edebiyatına, Kürtçe yazılan eserlere sahip çıkmalı, onları okumalıyız” dedi

Kaynak: İHA