20 yıllık intikam planı

DHKP-C operasyonunda gözaltına alınan iki SGK görevlisinin bilgisayarından şok bilgiler çıktı. Memurların, çok önemli isimlerin kimlik ve adres bilgilerine ulaşıp örgüte aktardığı iddia edildi

20 yıllık intikam planı
Memurlara DHKP-C baskınında 'intikam' planı deşifre oldu... 28 ilde 167 memurun gözaltına alındığı 'Devrimci Memur Hareketi ' operasyonunun ayrıntılarına AKŞAM ulaştı.

İSTANBUL Terörle Mücadele ekipleri, yaklaşık 6 ay önce Terör Örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyon kapsamında Yürüyüş dergisinde yapılan aramalarda çok sayıda CD ele geçirildi. Polis bu CD'lerdeki şifreleri kırmak için aylarca çalıştı, ancak bir tanesinin içeriğine geçtiğimiz günlerde ulaşabildi. CD'nin içinden örgütün kamu kurumlarındaki yapılanması 'Devrimci Memur Hareketi' çıktı.

600 MEMUR

ŞİFRELİ dokümanlarda, sağlık, eğitim, belediye ve SGK gibi birimlerde tam 600 memurun örgütte görev aldığı belirlendi. Bu dokümanlarda örgüt, her bir memur için ayrı bir görev tanımlaması yapmış ve bunları şifrelendirmiş.
GÖREV dağılımı yapılan 600 memur arasında en çarpıcısı ise İstanbul Bağcılar'daki SGK'da görevli iki memur oldu. Son operasyonda gözaltına alınan SGK çalışanlarının bilgisayarlarında yapılan incelemede, eski devlet görevlilerinin de aralarında bulunduğu birçok önemli ismin adres ve kimlik bilgilerini DHKP-C yöneticisine gönderdiği öne sürüldü.

ÇOK ÖNEMLİ İSİMLER

SGK'nın arşiv sisteminden bilgilerine ulaşılan bu isimler arasında eski İçişleri Bakanı Saadettin Tantan, eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür ile eşi Janset Eymür, eski OHAL Valisi Hayri Kozakçıoğlu, 'Hayata Dönüş' operasyonunu yöneten emekli Binbaşı Zeki Bingöl, hayatını kaybeden eski bakan ve İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir, eski başbakanlardan Tansu Çiller'in oğlu Mert Çiller ve işadamı Ali Ağaoğlu'nun da bulunduğu iddia edildi. Tantan, Kozakçıoğlu ve Menzir'in ortak özelliği 1990'lı yılların ilk yarısında İstanbul'da görev yapmalarıydı. Aralarında örgütün üst düzey sorumlularının da bulunduğu 11 kişinin 1992 yılında ev baskınlarında öldürülmüştü. 'Yargısız infaz' tartışmaları yaşanmıştı. Polis, suikast ihtimali üzerinde yoğunlaştı.

DOKTORUN İLAÇLARI

GÖZALTINA alının doktor O. B ve Atom Enerjisi Kurumu'nda görevli eşi D.B.'nin evinde yapılan aramada ise bir çuval ilaca el kondu. İlaçların DHKP-C üyelerine dağıtıldığı iddia edildi. Evde polis tarafından aranan örgüt üst düzey sorumlularından M.Y'ye ait reçeteler de ele geçirildi. Bilgiler ışığında soruşturmanın genişleyeceği bildirildi.