Tapululaştırmada İlk Onaylar Çıktı

Ödemiş ve çevresinde yaklaşık 19 bin hektarlık alanı kapsayan Küçük Menderes Sulama Projesi için yapılan arazi toplulaştırmalarında ilk 6 yerleşim yerinin projeleriyle ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onay çıktı.

Tapululaştırmada İlk Onaylar Çıktı
Arazi toplulaştırması görüşmelerinin tamamlanmasının ardından projeleri hazırlanan Çaylı, Kaymakçı, Kışla, Türkönü, Kurucuova ve Ertuğrul’un projeleri için gereken onay Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan cuma günü alındı. Bundan sonraki süreçte bu 6 yerleşim yerindeki arazilerde kadastro tarafından ön kontroller yapılacak. Projelerin onaylanmasının ardından üreticilerin en geç mayıs ayı başına kadar yeni arazilerine geçmeleri bekleniyor.

DSİ’nin ilk kez Küçük Menderes Ovası’nda toplulaştırma işlemi yaptığını hatırlatan DSİ Arazi Toplulaştırması Proje Mühendisi Ayhan Duygun, “Bazı gecikmeler yaşansa da ilk etapta 6 yerin toplulaştırma projeleri tamamlandı ve onaylaması gereken makam olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca da Cuma günü onaylandı. Bundan sonra kadastro tarafından ön kontroller yapılacak. Daha sonra yeni kazıklar çıkarılacak. Küçük Menderes ovasındaki toplulaştırma DSİ’nin şimdiye kadarki ilk toplulaştırma çalışması. Bu nedenle bir takım gecikmeler ve aksamalar oldu. Bundan sonraki süreçte diğer yerlerin projeleri de tamamlanıp onaya sunulacak. İlk 6 yerdeki araziler mayıs ayı başına kadar üreticinin kullanımına sunulacak. Yazlık ekim sezonu öncesi çalışmalar tamamlanarak üreticiler yeni arazilerinde tarım faaliyetlerine başlayacak” dedi.

Toplulaştırma konusunun takipçisi olduklarını dile getiren Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan da, “2013 yılında sulamanın ilk etapta bin hektarlık alanda yapılmasının planlanması nedeniyle toplulaştırmalarının bir an önce yapılması büyük önem taşıyor. Üreticilerimiz de toplulaştırma konusundaki belirsizlikten dolayı tedirgin. Toplulaştırmanın bir an önce tamamlanması herkesin ortak dileği. Onaylanan 6 yerleşim birimi dışındaki yerlerin toplulaştırmalarının da ivedilikle yapılması üreticimizin yararınadır. Biz de sulama birliği yönetimi olarak bu konularda hem üreticilerimizin sorularını yanıtlamak hem de sürecin işleyişinin korunması adına konunun takipçisiyiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA