Volkswagen'a Bakan'dan ticari edep uyarısı!

"Hem en fazla satılan araç olacaksın ama.."

Volkswagen'a Bakan'dan ticari edep uyarısı!
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Volkswagen'in Türkiye'deki temsilcisi Doğuş Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile birlikte firmanın yöneticileriyle Türkiye'ye yatırım yapmaları için görüşeceklerini söyledi. Cuma günü otomotiv sektörüne verilen ek teşvikleri açıkladığı toplantının ardından gazetecilerle biraraya gelen Çağlayan, Türkiye'nin Volkswagen'in yatırım kararı açıkladığı ülkeler arasında olmaması için 'En ağrıma giden konu ' dedi. Çağlayan, 'Türkiye'de en fazla satılan ama Türkiye'de üretimi olmayan marka. Yakın bir sürede Ferit'le (Şahenk) birlikte Volkswagen yöneticileriyle görüşeceğiz. Aslında böyle teşvik sisteminden sonra kendileri kayıpta. Bu işin ticari edep yönü de var. Sen en fazla satılan araç olduğun Türkiye'de yatırım yapmayacaksın. Türk halkını küstürmezler inşallah. Sitem etmiyoruz, Türkiye'ye yatırıma davet ediyoruz ' diye konuştu.

YEDİ DÜVEL DUYACAK
Volkswagen'in Meksika üretimi Jetta modeline daha önce uygulanan ek verginin tekrar devreye alınma ihtimalinin olup olmadığı yönündeki soruya Çağlayan, şu yanıtı verdi: 'Şu an ben haksız rekabetle karşı karşıyayım. Avrupa üzerinden Gümrük Birliği ve kendi serbest ticaret anlaşmasını kullanarak benim ülkeme girmeye çalışıyor. Yok öyle iş. Ben almam gereken tedbir neyse alırım. Umuyorum ki bizi böyle tedbir almaya mecbur bırakmazlar. Gerektiğinde bir şeyler yapabiliriz. '
Türkiye'de yatırımı olsun olmasın dünya otomotiv sektörünün bütün üst düzey yöneticileri ve yönetim kurullarına yeni teşvik sistemini anlatan bir mektup yazacaklarını söyleyen Çağlayan, 'Etkin bir tanıtımını yapacağız. Bunu yedi düvele duyuracağız. Ben inanıyorum ki birçok firma rekabet etmek için bu iddialı teşvik sistemini görecek ve gelecek ' dedi.

'Hükümet olarak işadamı gibi konuşuruz '

Aralarında Ford, TOFAŞ, Hyundai, Toyota ve Honda'nın bulunduğu 8 firmanın temsilcileriyle görüştüğünü belirten Çağlayan, 'Yurtdışındaki ana yönetimlerini Türkiye'de yatırıma çok rahat ikna edeceklerini söylediler ' dedi. Ana yönetime götürmeye gerek olmadığını, bunu en rahat Türkiye'deki mevcut firmaların yapacağını söyleyen Çağlayan, 'Bu işi gerçek manada çalışıp önümüze koyacak olanlarla karşılıklı iki işadamı gibi konuşmaya hükümet olarak hazırız'' değerlendirmesini yaptı. Otomotiv üretiminde yerlileşmeyi yüzde 56'dan 85'e çıkarma hedefi koyduklarını söyleyen Çağlayan, yerli markanın bununla birlikte işleyen bir süreç olduğunu söyledi.


'Babayiğit ticaride daha çok kazanır '

Son yapılan düzenlemelerle yerli marka otomobile hiç bu kadar yakın olunmadığını kaydeden Çağlayan, 'Markadan kastım şu: Nasıl bugün bir araba markasını söylerken, o arabanın çıkış noktası olan ülke aklınıza geliyorsa veya nasıl o ülkeyi o arabayla özdeşleştiriyorsanız, biz böyle bir şey istiyoruz. Babayiğitten kastım da bir Türk markası ve bu markayla beraber Türkiye'yi hatırlatacak yatırımı yapacak biridir ' diye konuştu. Türkiye açısından ticari araçta daha yüksek katma değer ve kar marjı imkanı bulunduğunu belirten Çağlayan, 'Binek otomobil bunun çok altında kalıyor. Bir babayiğit iki marka çıkarabilir ' dedi.