İMKB'de kritik hafta

IMKB'de Cuma günü yaşanan tepki hareketi bugün de devam edebilir.

İMKB'de kritik hafta
76.600 seviyesini iki gün test eden IMKB'de Cuma günü ya şanan tepki hareketi bugün de devam etmek isteyecektir. Yarınki TCMB toplantısı ve Euro/dolar paritesinin hareketleri haftanın getirisini belirleyebilir.

IMKB geçti ğimiz haftayı %0.77 dü şüşle 78.081'den kapattı. THY % 7, ASELS % 6 yükselerek öne çıkarken bankalar % 1 dü ştü. Perşembe günü 76.630'a kadar inip tepki veren Endeks, Cuma günü de ayn ı seviyelere kadar gerileyip tepki verdi. IMKB Cuma günü son iki saatlik tepki ile günü % 0.65 art ışla kapattı. Geçen hafta Türkiye için iki güzel haber vard ı: Aralık ayı Cari aç ığı 5.4 milyar dolar

beklenirken 4.7 milyar dolar olarak aç ıklandı. Böylece 2012 açığı % 37 azalışla 49 milyar dolara indi. Üstelik brüt enerji ithalat ının hariç tutulmas ı durumunda 2012 yılında 11.2 milyar dolar ile cari fazla verildi. Turizm gelirlerinin artırılması ile bu rakamın 45 milyar dolara inmesi bekleniyor. Ocak ayı bütçe gerçekleşmesi de olumlu oldu. Özelle ştirmeden 4.2 milyar TL gelir gelince 5.9 milyar TL fazla verildi. Haftanın büyük şoku Avrupa'dan geldi. Krizden etkilenmeden büyümesini sürdüren, işsizliğini azaltan Almanya 4.Ç.'de % 0.6 daralmış. Yüzde 0,9 ile İtalya ve % 0,7 daralan İspanya 'da ise resesyon kötüle şiyor. Son çeyrekte % 0,6 daralan Euro Bölgesi son dört yılın en kötü performans ını gösterirken 2012'nin 4 çeyre ğinde de küçülmü ş oldu. Avrupa 'da gelen olumsuz büyüme verileri ve Avrupa MB Başkan Yard ımcısı Constancio 'nun “gerektiği zaman negatif faiz uygulamasına gidebileceklerini” açıklaması, Euro 'ya ve borsalara değer kaybettirirdi. ABD'de Endeksler, şirketlerin birle şme aktivitelerinde görülen hareketlenmenin sağladığı destekle satışları yine karşıladı ve haftayı yine hafif yükselişle kapattı. Berkshire Hathaway ve 3G Capital, g ıda şirketi HJ Heinz Co.'y ı 23 milyar dolara sat ın alma konusunda anlaşmaya vardı. Diğer taraftan American Airlines ve US Airways'in birleşerek yaklaşık 11 milyar dolar değerinde dünyan ın en büyük havayolu şirketini kuracaklarının açıklanması hisseleri hareketlendirdi. Sat ışları karşılayarak ABD Borsalarını yukarda tutmaya çal ışan hareketin terse dönmesi halinde global piyasalar ın negatif etkilenme riski halen devam ediyor. 13 Şubat'taki zirveden sonra 5 küçük ölçekli sat ış dalgası karşılandı ancak zirve geçilemedi. 1 Martta otomatik devreye girecek harcama kesintileri ile büyümesinin azalması beklenen ABD (JP Morgan 2013 büyüme tahminini bu nedenle % 2,1'den % 1,9'a indirdi) Başkan Obama'dan ve senatodan gelecek hamleleri izleyecek.

Kur savaşları konusu gündemdeki yerini koruyor. G -20 zirvesinden karışık sinyaller çıktı. Zayıf yeni savunmadığı sürece, Japonya'nın teşvik uygulamak için yeterli alanı olduğunun sinyalinin verilmesi ile Japonya borsas ı bugün % 2 yükseldi. Bu hafta Euro/dolar paritesinde 1.33'e dikkat çekmek istiyoruz. Eğer bu seviye aşağı kırılırsa ABD başta olmak üzre global borsalarda sat ı ş dalgası başlayabilir. Cuma günü emtialarda yaşanan satış dalgası (bugün tepki gelmekte) bunun öncüsü olarak görülebilir. ABD'den harcama kesintilerinin ertelenmesi gibi olumlu haberler gelirse bu senaryo ortadan kalkabilir. Aksi takdirde olasılık % 50'nin üzerine çıkabilir.

Bugün ABD piyasalar ı kapalı olacak. Bu haftanın veri gündeminde; Sal ı Avrupa'da ZEW Endeksi ve Türkiye MB Faiz Kararı (Bek: faiz aynı kalacak, zorunlu karşılıklar artırılacak), Çarşamba ABD konut verileri, Perşembe ABD TÜFE, Cuma AB TÜFE öne çıkacaktır.