Deik Başkanı Rona Yırcalı:

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı A.

Deik Başkanı Rona Yırcalı:
Rona Yırcalı, Türkiye'nin dünya ekonomisinde yeni düzenin oyun kurucusu olacağını söyledi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılıdğı "II. Asya-Pasifik Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantısı" Ekonomi Bakanlığı Hikmet Esen Konferans Salonu'nda 16 ülkede görev yapan toplam 27 ticaret müşaviri veya ateşi ile çeşitli sivil toplum kuruluşu başkanlarının iştirakiyle yapıldı. Toplantıda, DEİK İcra Kurulu Başkanı olarak görüşlerini dile getiren Rona Yırcalı yaptığı konuşmasında, dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin Atlantik'ten Asya Pasifik bölgesine kaydığını ifade etti.

Yırcalı, Türkiye'nin de bu değişim sürecinde oyun kurucusu olmaktan başka çaresinin olmadığını belirterek, Türkiye'nin de bu durumdan etkilendiğini, bu gibi gelişmeler olurken Türkiye'nin de yeni düzenin oyun kurucusu olmaktan başka çaresi olmadığını söyledi.

"Bunun için Asya-Pasifik'teki varlığımız bizim için son derece önemlidir" diyen Ronra Yırcalı, önümüzdeki 20 yılda küresel çaptaki üretim, tüketim ve dağıtım kanallarının Asyalı tüketicilerin öngörüleri, zevkleri ve tercihlerine göre istikamet alacağına dikkat çekti. DEİK Başkanı Rona Yırcalı, "Bugün tekrardan yükselmeye geçen bu bölgenin 2050'de küresel hasılanın yüzde 50'sine yakınını üretmesi beklenmektedir" dedi.

Türkiye'nin daha da zenginleşmesi ve büyümesi için bu bölgeye odaklanması gerektiğini vurgulayan Yırcalı, bölgede yapılacak ekonomik yatırımlar için dağıtım ağını kurmanın ve nakliye maliyetlerinin azaltılmasının şart olduğunu belirtti.

Yırcalı, bölgenin sadece ticari olarak düşünülmemesi gerektiğini, bölgede yatırım yapmanın ve bölgeden yatırımcı çekmenin de hedefleri içinde olduğunu söyleyerek, DEİK olarak Asya-Pasifik bölgesinde 18 iş konseyi kurduklarını, Burma ve Sri Lanka'da da iş konseyleri kurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Kaynak: İHA