Başbakan'dan Hasan Nail Canat'a Vefa

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2004 yılında vefat eden merhum şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat'ın adını yaşatmak amacıyla kurulan www.

hasannailcanat.com sitesindeki Şeref Defteri'ne duygu ve düşüncelerini yazdı. Erdoğan, "Merhum Hasan Nail Canat, ortaya koyduğu eserleriyle, bizim neslimizin farklı alanlarda birikim ve tecrübe sahibi olmasına çok büyük katkı sağladı." dedi.

Sitedeki Şeref Defteri'nde yayınlanan yazıda Hasan Nail Canat'ın çocukluk yaşlarından itibaren kendisini sanata, yazıya, tefekküre ve insan yetiştirmeye adamış bir mütefekkir olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Özellikle, tiyatro alanında gösterdiği azim, bizim neslimizin tiyatroyla ilgilenmesini temin ettiği kadar, yeni tiyatrocuların yetişmesine de zemin hazırladı. Hasan Ağabey ve onun gibi azimli şahsiyetler sayesinde sanat, farklı bir dil, farklı hassasiyetler ve farklı değerlerle de kitlelere ulaşmaya başladı.

Ülke olarak, millet olarak, Merhum Hasan Ağabeyimize çok şey borçluyuz. Kendisini bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyor, Rabbimin O’ndan razı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı. Hasan Nail Canat resmi web sitesinden yapılan açıklamada da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a göstermiş olduğu vefadan dolayı Hasan Nail Canat'ın ailesi, sevenleri ve dostları adına teşekkür edildi.HASAN NAİL CANAT KİMDİR?25 Ekim 1943 tarihinde Kayseri'de doğan ve başladığı sanat yaşamını İstanbul'da sürdüren Hasan Nail Canat, 1994 yılından vefat ettiği 2004 yılına kadar Altunizade Kültür Merkezi'nde Üsküdar Belediyesi Tiyatrosu'nda oyunlarını sahneledi. Geleneksel tiyatronun örneklerini sunan Canat, Keloğlan, Sokak Kızı, Elif, Mindrella, Süper Bekçi, Bir Avuç Ateş, Demedim mi, Metropol ve Kadın adlı oyunlarını perdeye taşıdı. Altunizade Kültür Merkezi'nde çocuk ve yetişkinlere tiyatro eğitimi de veren Canat, Bize Nasıl Kıydınız? Beşinci Boyut, Sürgün, Çizme, Hasret, Siyah Pelerinli Adam adlı sinema filmleri ile Camgöz, Deli Yürek, Ekmek Teknesi, Kalp Gözü, Müslüman'ın 365 Günü, Müslüman'ın 24 Saati adlı TV dizilerinde de rol almıştı. Bir Küçük Osmancık Vardı, Gül Yarası, Yaralı Serçe, Yasemen, Nur Dağındaki Çocuk, Günahkâr Baba, Kırımlı Murat Destanı adlı kitapları da bulunan Canat, evli ve 4 çocuk babasıydı.