Side'de Bitki Çeşitliliğinin Korunması İçin At ve Deve Turları Yasaklandı

Antalya Side Antik Kent'te, endemik bitki türleri ve bitki çeşitliliğinin korunması için yeni yılda at ve deve safari turları yasaklandı.

Dünyaca ünlü turizm beldesi Side'de 46 bitki türü ile Side Canavarı ismi ile dünya botanik literatürüne giren endemik bitki türü bulunuyor. Antalya'ya tatile gelen turistler, Side Antik Kent'te kültür, tarih ve arkeoloji turizmi yanı sıra botanik turuna çıkıyor. Side Belediyesi, antik kent içinde kumulda yetişen bitki türlerini, kurduğu özel güvenlik sistemiyle koruyor. 18 özel güvenlik görevlisi, bitki türlerinin yetiştiği alanda gün içinde sürekli dolaşarak korunmasını sağlıyor.Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Side'nin özel iklim yapısına bağlı zengin bitki çeşitliliği bulunduğunu belirtti.

Uçar, yetişen 46 bitki türü ve endemik tür olan Side Canavarı bitkisinin korunması için antik şehir ve kumul alanda at ve deve safari turlarını yasakladıklarını kaydetti.

Uçar, "Side; deniz, kum, güneş, tarih, kültür, sanat ve arkeoloji turizmi yanı sıra eko ve botanik turizminde de zengin bir turizm beldesi. Bölgemizin zenginliği olan endemik bitki türleri ve bitki çeşitliliğini koruma altına aldık. Dünyanın en güzel kırmızı renkli anemonları Side'de yetişiyor. Side'de binlerce turist kış ve baharda botanik turizmini ön planda tutan tatile çıkıyor." diye konuştu.

Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK)'nin hazırladığı 'Antalya'nın Beşi Bir Yerde' projesi kapsamında, türleri yok olmak üzere olan 5 bitki türü koruma altına alındı. ANTOK, Antalya bölgesinde 44 endemik bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıa olduğunu, bunlardan brinin de dünyada sadece Side'de yetişen Side Canavarı bitkisi olduğunu söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, Side Antik Kent'in bitki çeşitliliği bakımından zengin bir bölge olduğunu söyledi.

Proje kapsamında, Side Antik Kent'te düzenli bir şekilde bitki türlerinin korunmasına yönelik kontrol yaptıklarını belirten Deniz, bölgenin bitki türü zenginliği ve botanik turizmin canlı tutulması için endemik türlerin yetiştiği alanda motokros, at ve deve turlarının yasaklanmasını doğru ve yerinde bir karar olduğunu kaydetti.

Deniz, "Side özel iklim yapısına bağlı bitki türü bakımından zengin bir yer. Kumul alanda bitki türlerinin korunması ve gelecek nesillere taşınması için bölgede kumda motokros, at ve deve turlarının yasaklanması güzel bir olay. Tur yasakları bölgedeki bitki türlerinin korunmasına büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

Anadolu coğrafyasında, 3 bin adet endemik (bölge has) bitki türüne karşılık Avrupa ülkelerinde toplam 2 bin 750 adet endemik bitki yetişiyor. Antalya bölgesinde yetişen endemik bitki türü sayısının 600 olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Erdoğan da Akdeniz ülkelerinden İspanya'da ise bu sayının 500 olduğunu kaydetti.

Ülke coğrafyasında en çok endemik bitkiye sahip 3 ilin Antalya, Konya ve İçel (İçel) olduğunu belirten Erdoğan, Antalya bölgesinin zengin bitki türüne sahip olduğunu ifade etti.