Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan'dan açıklama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Dünya Bankası iş birliğiyle Nevşehir'de "Kadınlar İçin İş Fırsatları" konulu bir toplantı düzenlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan'dan açıklama
Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, bazı daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kadın derneklerinin üyeleri katıldı

Nevşehirli kadınların büyük ilgi gösterdikleri ve gelir getirici proje destekleri, kooperatifçilik, yerel yönetimler, İŞKUR ve KOSGEB desteklerinden faydalanan kadın çalışan ve kadın girişimci örneklerinin katılımcılarla paylaşıldığı toplantının açılışında konuşan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, Türkiye’nin kadınların sağlayacağı katkı ile çok daha güçlü bir ülke olacağına inandığını kaydetti.

Raiser, “Türkiye kadınlarının sağlayacağı katkılardan yola çıkarsak, bu temelden yola çıkarsak çok büyük bir ülke olacağına inanıyoruz. Bugün Türkiye’de kadının hem çalışma kararı alması hem de ailesine bakması çok kolay bir karar değil. Kadınlarımız doğru becerilere sahip mi, acaba çalışabilecekleri işler mevcut mu veya çocuklarının bakımı için gerekli hizmetler sunuluyor mu? Bu sorulardan bazılarını sizler de kendinize soruyor olabilirsiniz. Bununla birlikte komşularım ne der, arkadaşlarım ne der diye de düşüyor olabilirsiniz. Dolayısıyla bu tür programlarla kadınlara nasıl iş kurabilecekleri konusunda başarılı kişilerin tecrübelerini anlatması son derece önemli” dedi.

TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger ise, TÜSİAD olarak kadınların eğitime, siyasete ve çalışma hayatına atılmalarını çok önemsediklerini ifade ederek, Türkiye’nin gelişmesinin ancak bu yolla mümkün olabileceğini vurguladı. Ger, “Çünkü şuna inanıyoruz; tek kanatla geleceğe uçamayız. Eğer ülke olarak potansiyelinizin yarısından yani kadınlarımızın gücünden faydalanamazsak uçacak bir kapasiteye sahipken belki hedeflerimize ancak yürüyerek ulaşabiliriz. Bu da bizi gelişmiş ülkelerin gerisinde bırakır. Kendimize, ailemize, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sunmak için mutlaka kadın ve erkek el ele, beraberce çalışmalıyız. Eğer kadınlarımızı yeterince ekonomiye katamazsak, refahı ve zenginliği kadınlarımızla paylaşamazsak ülke olarak her ne kadar 10. büyük ekonomiye sahip olmayı hedeflemiş olsak bile kadın erkek eşitliği liginde sonuncu sıralarda kalırız” diye konuştu.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de konuşmasında Nevşehir’in kadın erkek eşitliği konusunda Türkiye’nin en fazla ilerleme kaydeden şehirlerinden biri olduğunu ifade etti.

Anadolu topraklarında yıllardan beri kadınlara büyük önem verildiğini ifade eden Ünver, “Anadolu’da imzalanan Kadeş Barış Anlaşması tarihte ilk defa yazılı barış anlaşması olarak geçiyor. Günümüzden yaklaşık 3 bin yıl önce, MÖ 1269 yılında yapılmış. Bu anlaşma Anadolu Hitit Krallığı ile Mısır Krallığı arasında yapılmış. Anadolu Hitit Krallığı’nın o günkü kralı Hattu Şirin’in eşi Puti Hepa tarihte ilk yazılı barış anlaşması diye bildiğimiz Kadeş Barış Anlaşması’nın altına imza koymuştur. Toplumda değeri olmayan bir kadının eşi ile birlikte uluslar arası bir barış anlaşmasına imza koyması mümkün müdür? Bakın Anadolu kadına değer verildiğini günümüzden 3 bin yıl önce tarihe geçmiş ve bugün elimizde orijinallerini bulundurduğumuz yazılı barış anlaşmasına imza koyarak ispatlamıştır” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan ise konuşmasında, Türkiye'nin dünyanın en büyük 10. ekonomi hedefine ulaşabilmesi için kadınların desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Tüm kadınları çalışma hayatına atılmaya davet eden Asan, “Anayasaya baktığınızda ‘Kadın erkek eşittir. Devlet bu eşitliği sağlamakla hükümlüdür. Eğer eşitlik yoksa o zaman devlet her türlü tedbiri alsın. Bu tedbirleri de uygulamak mübahtır. Hatta emirdir’ şeklinde biz anayasamızda da çeşitli düzenlemeler yaptık. Tüm kanunları baştan sona taradık. Kadının haklarına aykırı bir nokta varsa bunu hemen düzeltiverdik. Eşitsizliğin en fazla olduğu alanlardan bir tanesi de bu istihdam dediğimiz, iş dediğimiz alanlar. Sorunları inceledik ve aradaki farkın gerçekten çok fazla olduğunu gördük. Yüzde 72 erkek oranı çalışıyor kadın oranına baktığımızda ise zorlamayla, teşviklerle birlikte biz bunu yüzde 28’e ancak çıkartabilmişiz. ‘Kadınlar evde kalsın erkekler de çalışsın getirsin’ demekle olmuyor. Çünkü biz bir hedef koyduk ve dünyanın en büyük 10. büyük ekonomisine sahip olacağımızı söyledik. Bu hedefe ulaşabilmek kadın ve erkeğin çalışmasıyla mümkün. Eğer her ikisi de eşit şekilde katkı verirse biz o seviyeye çıkabiliriz, aksi takdirde çıkmamız pek mümkün değil'' diye konuştu.

Kadınlar için hiçbir zaman vaktin geç olmadığını kaydeden Asan, ''Çalışmanın ayıbı olmayacağına göre eğer imkan yaratılırsa, fırsat varsa, kurslar varsa niye en kolay yaptığımız işlerden para kazanmayalım. Biz kadınların en kolay yaptıkları işler ev işleri, çocuk bakmak ve yemek pişirmek. Gelin görün ki bu işlerden de para kazanan yine erkekler” şeklinde konuştu.

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ise kadın erkek eşitliği konusundaki düşüncelerini, “Kadın-erkek eşitliği denildiği zaman sanki iki farklı kutbun mücadelesi filan gibi. Bir defa bunun çok doğru olmadığını ifade etmek istiyorum. Bizim ülkemizin yer altı kaynakları, toprakları gibi bir takım fiziki imkanları ne kadar kullanabildiğimizi net olarak ortaya koyabiliyoruz. Ama insan kaynağımıza ne kadar fırsat sağladık da gerçekleştirme şansı verdik. Bunu cinsiyetten bağımsız olarak da ortaya koymak mümkün. Bugüne kadar maalesef bu şansı yakalayan erkek cinsi olmuş” diye anlattı.

Program daha sonra Şirin Payzın’ın moderatörlüğünde gelir getirici proje destekleri, kooperatifçilik, yerel yönetimler, İŞKUR ve KOSGEB desteklerinden faydalanan kadın çalışan ve kadın girişimcilerin iş hayatlarından örnek sunmasıyla sona erdi

Kaynak: İHA