Diyarbakır'da Yüzde 95'i Tamamlanan Organize Hayvancılık Bölgesinin Açılışı 2 Ay Sonra Yapılacak

Özgür Ayaydın - Türkiye'de kurulmakta olan 3 hayvancılık organize sanayi bölgesinden biri olan Diyarbakır OHB, 2 ay sonra hizmete açılacak.

Diyarbakır'da besi hayvancılığın verimli şekilde yapılması için Diyarbakır Ticaret Borsası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nce yapılan protokol uyarınca Övündüler köyünde bin 70 dekar alanda yapımına başlanan organize hayvancılık bölgesi, yüzde 95 oranında tamamlandı.

Alt yapı çalışmalarının sona erdiği organize hayvancılık bölgesinde bir yandan idare binaları yapılırken, diğer yandan da besi işletmeleri kuruluyor. Yaklaşık 35 girişimci, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan aldıkları hibe kredilerle işletmelerinin yapımını tamamlarken, bu işletmelerden bazılarında besiciliğe başlandı. İlk etapta 500, dolaylı olarak bini aşkın kişiye istihdam imkanı sağlayacak organize hayvancılık bölgesi, Diyarbakır ve bölge ekonomisinin gelişiminde çok önemli bir yeri olan tarım ve hayvancılığın kapasitesinin artışını sağlayacak.

-''Örnek olacak''

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli gelir kaynaklarından olan hayvancılığın bölgede yaşanan olaylar nedeniyle 1985 yılından itibaren gerilediğini hatırlattı.

Hayvancılığın gelişmesine katkı sunmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın önderliğinde Diyarbakır OHB'nin yapımına başlandığını ifade eden Akyıl, ilk etapta süt ve besi işletmelerinin yer almasının planlandığı OHB'de, sadece besi işletmelerinin yer almasının kararlaştırıldığını söyledi.

Akyıl, besi işletmelerinin yanı sıra idari bina, bilgi işlem merkezi, kontrol ve dezenfeksiyon ünitesi, hayvan kliniği, park alanı ile kesim ünitesinin içerisinde yer alacağı OHB'de toplam 113 işletmenin yer alacağını kaydetti.

Et besiciliği için oluşturulan OHB sayesinde canlı hayvan potansiyelinin bir çatı altında toplanacağı ve modern bir besiciliğin yapılacağını ifade eden Akyıl, şöyle konuştu:

''Yüzde 95'i tamamlanan OHB'deki 35 işletme hazır duruma geldi. Burada yılda 3 dönem halinde besi hayvanları yer alacak. 20 bin kapasiteli olduğu için yıllık 60 bini aşkın büyükbaş hayvan OHB'de beslenecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in desteği sayesinde Türkiye'nin ilk organize hayvancılık sanayi bölgesi kuruluyor. Hayvancılık organize sanayi bölgesinin altyapısı için 25 milyon lira harcama yapıldı. Üst yapıyı da hesaba katarsak 150 milyon liralık bir yaptırım yapılmış olacak. Besicilik otomatik sistemle yapılacak. Diyarbakır'a büyük katkı yapacak OHB sayesinde bölgede hayvancılık gelişecek.''

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA