Sancak: Şiddetin suç olduğunu görsel olarak gerekiyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Sema Sancak, ''Okul öncesinden başlayarak kadına yönelik şiddetin, hatta şiddetin suç olduğunu, insan hakkı ihlali sayıldığını görsel materyallerle anlatmamız gerekiyor'' dedi.

YYÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü tarafından kadına yönelik şiddet olayları konusunda yapılan çalışmalarla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Sancak, 1997 yılında kurulan merkezin kadın haklarının korunmasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü belirterek, 16 yıldan bu yana kadın sorunlarını derinlemesine irdelediklerini söyledi.

Üniversite öğrencileri başta olmak üzere emniyet ve sağlık çalışanlarının da aralarında bulunduğu kamu kurum perSoneline 'kadına yönelik şiddet' ve 'şiddet mağduru kadınlara nasıl davranılacağı' konularında eğitimler verildiğini anlatan Sancak, şunları kaydetti:

''Merkezimizin yoğunlaştığı başka bir konu da kadına yönelik aile içi şiddettir. Ben 2006 yılından bu yana Başbakanlık Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü'nün Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi üyesiyim. Her yıl ilgili bakanın başkanlığında, Türkiye'nin çeşitli illerinden katılan insanlarla toplantılar yapıyor ve önerilerde bulunuyoruz. Kadına yönelik şiddete karşı önerdiğimiz birçok konunun daha Sonra yasallaştığını görüyoruz.''

Sancak, kadına yönelik şiddetin Son bulmamasındaki nedenlerden en önemlilerinin, erken yaşta evlilik ve kız çocuklarının okutulamaması olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

''12-13 yaşında evlenen çocuk, gittiği evde gelin statüsüne bürünüyor ve o rolü yapması gerekiyor. Bu durum onun üzerine dağlar kadar yük bindiriyor ve çocuk bunların altından kalkamıyor. Biz de bakanlığa, yasa yapmayı değil, yasaların uygulanabilir hale getirilmesini önerdik. Bizde yasa çok, ama bu yasaların uygulanabilirliği olmuyor. Demek ki bizim toplum olarak zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var. Okul öncesinden başlayarak kadına yönelik şiddetin, hatta şiddetin suç olduğunu, insan hakkı ihlali olduğunu görsel materyallerle anlatmamız gerekiyor.''
Kaynak: AA