Moldovalı Ressamların Gözüyle İstanbul

Moldova Milli Sanatlar Müzesi, ilginç bir resim sergisine ev sahipliği yaptı.

Moldovalı Ressamların Gözüyle İstanbul
Yedi gün İstanbul’u ziyaret eden ressamlar; hislerini, gördüklerini ve etkilendikleri eserleri tabloya yansıttılar. Başkent Kişinev Milli Sanatlar Müzesinde resim sergisi düzenlendi.

Programın ev sahipliğini Moldova Türk Büyükelçiliği ve Milli Sanatlar Müzesi Müdürlüğü yaptı. Moldova Türk Büyükelçisi Mehmet Selim Kartal,"Ressamlar İstanbul’u güzel inceleyip, iyi çizdiler. Kendilerini tebrik ediyorum." diyerek programa destek veren Türk işadamlarına teşekkür etti. Çok sayıda diplomat, akademisyen ve iş adamının katıldığı program Ney sanatçısı Constantin Moskovski’nin verdiği müzik ziyafeti ile renklendi. Türkiye’de uzun yıllar Diplomat olarak görev yapan Mihail Barbulat düşüncelerini, "Türkiye’yi ve Türk halkının misafirperverliğine hayranım. İstanbul ise en sevdiğim şehirlerden bir tanesi. Onun için yapılan tabloların birini öbürüne tercihe edemiyorum.‘’ şeklinde dile getirdi. Ressam Mihail Mungiu ise ‘‘İstanbul’u tarihten biliyorum. Hayalim de gitmek istediğim bir şehir idi. Bu da gerçek oldu. Benim için rüya gibi sayılan 7 gün, tüm hayatım boyunca hatırlayacağım en önemli olay’’ şeklinde duygularını ifade etti.

Bayan ressam Evdokya Zavtur da ‘‘Çok müthiş bir şaheser olan, Ayasofya’yı ve çınar ağaçlarını unutamıyorum. Boğazdaki Rumeli Hisarı'nda ise klasik mimari ile Modern mimarinin kol kola olmasından çok etkilendim. Çok sağlam bir yapı, güzel inşaa edilmiş’’ şeklinde özetlerken İstanbul’u yağlı boya ile tabloya yansıtmaktan mutluluk duyduğunu anlattı. Resim sergisi; karşılıklı hatıraların paylaşıldığı, ortak konunun İstanbul olduğu, nadide şehrin özelliklerin konuşulması ile devam etti .