Kırgızistan'ın Oş Kenti İle Eskişehir Arasında Eğitim İçerikli Konular Başta Olmak Üzere İkili İş Birliği Protokolü İmzalandı

Kırgızistan'ın Oş kenti ile Eskişehir arasında, eğitim içerikli konular başta olmak üzere valilikler düzeyinde ikili iş birliği protokolü imzalandı.

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir ve İnönü Kaymakamı Memiş İnan, Eskişehir'in ''2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti'' etkinliklerinin hazırlıkları kapsamında Oş Valisi Sooronbay Jeenbekov'u makamında ziyaret etti.

Jeenbekov, görüşme sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Kırgızistan'ın bağımsızlığını kabul eden ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin desteğini her zaman hissettiklerini belirten Jeenbekov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in, Türkiye'nin stratejik ortakları olduğunu hep dile getirdiğini bildirdi.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nin kurulmasının, Türkiye'nin ülkesine sağladığı desteklerden biri olduğuna dikkati çeken Jeenbekov, şöyle devam etti:

''Bağımsızlığımızın ilk gününden itibaren Türkiye, her alanda özellikle eğitim alanında destek sağlamaktadır. Kırgız ile Türk halkı, kültür ve dil bakımından aynı, dost ve kardeş ülkedir. 20 yıl yönetim şekli arayışı içindeydik. Birçok kez anayasamız değişti. Cumhuriyet yapısını kurmaya çalıştık. Türkiye'yi örnek aldık. Güçlü olan iki ülke arasındaki ilişkiler, her geçen gün daha da güçlenecek. Yapacağımız görüşmelerin, ülkelerimiz, bölgelerimiz ve her alandaki ilişkilerimizi geliştireceğine inanıyoruz.''

-''Burada kendimizi 'ana kucağı' kadar sıcak bir ortamda bulduk''-

Mevkidaşına, Eskişehir'de düzenlemeyi planladıkları Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleriyle ilgili bilgi veren Koçdemir de Eskişehir'in bu yıl hem Türk Dünyası Kültür Başkenti hem de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti unvanlarına sahip olduğunu söyledi.

Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu dile getiren Koçdemir, şunları kaydetti:

''Gerek tüm devlet adamlarımız gerekse hem Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül hem de Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan nezdinde Kırgızistan'ın ayrı bir yeri ve önemi vardır. Ayrıca, Türk halkının da en çabuk intibak edip anlaşabildiği kardeş devlet halklarından biridir Kırgızlar. Türkiye'de Kırgızlar'a karşı çok büyük bir sempati ve muhabbet vardır. Bu yıl Türk kültür mirasının, ortak atalarımızın bize bıraktığı kültür ve medeniyet mirasının ne kadar zengin, çeşitli ve geniş bir coğrafyada hayatını, varlığını devam ettirdiğini göstermek istiyoruz. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bu mirasla tanıştırmak istiyoruz. Onların bu mirası devralıp, zenginleştirip, daha da çeşitlendirip, daha geniş coğrafyalara taşımasını ve kendilerinden sonraki nesillere daha da zenginleştirilmiş olarak devretmesini arzu ediyoruz. Bu amaca ulaşmak için ülkeler arası iş birliği kadar bölgeler ve şehirler arasındaki işbirliği de önem kazanmaktadır.''

Koçdemir, Kırgızistan'ı Türkiye'ye, bu yıl ve daha sonraki yıllarda Oş kentiyle tanıtmak istediklerini anlattı.

Ekonomi, bilim, eğitim ve diğer alanlarda iş birliği yapabilecekleri pek çok konu olduğuna işaret eden Koçdemir, ''Bu tür ilişkilerde iki kere ikinin dörtten fazla olduğunu tarih göstermiştir. Burada kendimizi 'ana kucağı' kadar sıcak bir ortamda bulduk, baba ocağı kadar güvende hissettik'' ifadelerini kullandı.

Daha sonra, Jeenbekov ile Koçdemir tarafından Oş ile Eskişehir arasında eğitim başta olmak üzere kültür, ticaret gibi çeşitli konuları kapsayan ''kardeşlik ve iş birliği protokolü'' imzalandı.

Jeenbekov'a, Koçdemir tarafından üzerinde el işlemeli ''Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti'' logosu bulunan tabak hediye edildi. Jeenbekov da mevkidaşına çeşitli hediyeler verdi.

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA