Dsi'den Bilgilendirme Toplantısı

Kütahya’nın Pazarlar ilçesinin Yakuplar Mahallesi'nde, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından sulama amaçlı düşünülen göletin bilgilendirme toplantısı Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürü Erol Şenöz’ün katılımları ile yapıldı.

Dsi'den Bilgilendirme Toplantısı
Pazarlar Çok Programlı Lisesi Konferans Salonu'nda yapılan bilgilendirme toplantısı Kaymakamı İshak Çınar başkanlığında gerçekleşirildi.

Bilgilendirme toplantısına dinleyici olarak Belediye Başkanı Ahmet Torun, AK Parti İlçe Başkanı Bilal Demirci, İl Genel Meclis üyesi Celal Çelik, Yakuplar mahallesi, Orhanlar köyü ve Yenice Köyü vatandaşları katıldı.

Eskişehir DSİ 3. Bölge Müdürü Erol Şenöz, “Orhanlar göleti yapımı planlama çalışmalarımız başlamıştır. Birinci elden bilgi vermek istedik. Bu göletin yapılması ile yaklaşık 836 bin metre kare alan suya kavuşacaktır. Burada Yakupların insanları mağdur olacaktır. Ama bu insanları devlet mağdur bırakmayacaktır. Rayiç değer üzerinden arazilerin ücretleri ödenecektir. Orhanlar göletinin yapılması ile Orhanlar, yenice, Yakın, Karacahisar ve Çakırlar köyleri suya kavuşacaktır. Ama bu göletin yapılacağı anlamına gelmiyor. Bizler sadece planlamasını yapıyoruz” dedi.

Çok sert tartışmalara sahne olan bilgilendirme toplantısında konuşan ve mağdur oldukları belirten Yakuplar Eski Belediye Başkanı Sami Doğan, “Orhanlar göleti diye bahsettiğiniz yerin Orhanlar Köyü ile hiçbir ilgisi yoktur. Bahsettiğiniz gölet havzası tamamen Yakuplar sınırları içersindedir. Sular altında kalacak olan araziler şuan sulu tarım yapılan verimli tarım arazilerdir. Biz göletin yapılmasına karşı değiliz. Biz sadece havzasının değiştirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Pazarlar Belediye Başkanı Ahmet Torun’da, slayt eşliğinde yaptığı konuşmasında, ”Bu bölgede 203 bin 792 metre kare verimli tarım arazisi mevcuttur. Bu arazilerde aynı zamanda Yakuplar sulama gölet’inden sulu tarım yapılmaktadır. Yakuplarlı hemşerilerim geçimini bu arazilerden yapıyor. Bu alana gölet yapılırsa tüm bu verimli tarım arazileri suyun altında kalacaktır. O zamanda Yakuplarlı hemşerilerimin burada yaşama şansımız kalmıyor. Başka memleketlere göç etmesi gerekecek. Bizler 3 belediye Başkanı ve 6 köy muhtarı ile birlikte Gez dere projesi için imza attık. O zamanki Kütahya 34. Şube Müdürümüz bu alanda incelemelerde bulundu. Bizler Gez Dere projesini 100 yılın projesi olarak görüyorduk. Bizler sadece Orhanlar, Yenice, Yakın, Karacahisar ve Çakırlar köylerini değil, Tepeköy, Sarayköy, Sofular beldemiz ve İlçe merkezimiz arazilerinin ve buraların içme suyunu sağlamak için bu projeye imza attık. Hatta bu proje ile enerji üretimi bile yapılacağını yetkililer tarafından bizlere söylendi. Bizler yapılacak yatırıma karşı değiliz. Sadece yapılan yatırımın daha verimli kullanılmasını istiyoruz. Eğer bu projemizi kabul görmezse şu an mevcutta bulunan Yakuplar göleti yükselttirilerek bu belirtilen köylere su verile bilir. Bizler o köylerinde su alması taraftarıyız. Ama belirli bir kesimin mağdur olmasını istemiyoruz ” diye konuştu.

Kaynak: İHA