Vatikan Sözcüsü Lombardi'den Açıklama

Vatikan Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, Papa 16. Benediktus'un halefinin seçiminde herhangi bir rol oynamayacağını söyledi.

Papalık görevinden ayrılacağını dün bir ayin sırasında açıklayan Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un bu kararının yankıları, Vatikan ve dünyada sürerken, Vatikan Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, bugün bir basın toplantısı daha düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Papa 16. Benediktus'un kendisinden Sonraki Papa'nın seçiminde rol alıp almayacağı sorusuna Lombardi, ''Papa, halefinin seçiminde hiçbir şekilde kesinlikle bir rol oynamayacak. Herhangi bir müdahalesi olmayacak'' yanıtını verdi.

İtalyan ''Il Sole 24 Ore'' gazetesinde bugün yer alan bir haberde Papa'nın 3 ay kadar önce kalp pili değişikliği için operasyon masasına yattığına ilişkin haber hatırlatılan sözcü Lombardi, haberdeki kalp pili iddiasını ilk kez kabul ederek, ''2005'te papalığa seçilmeden uzun süre önce kalp pili takılmıştı kendisine. Son gerçekleşen operasyon ise tıbbi prosedürün rutin bir parçası'' dedi.

Papa 16. Benediktus'a görevden ayrıldıktan Sonra nasıl hitap edileceği konusu da tekrar tekrar sorulan Lombardi, Papa'nın kardinal olmadığını Kardinal Koleji'nin başkanı olduğunu bu nedenle Kardinal olarak çağrılamayacağını belirterek, ''Emekli Roma Piskoposu ya da bir başkası mı olacak göreceğiz'' diye konuştu.

Lombardi Son olarak da Vatikan'a elektronik bankacılık hizmeti veren Deutsche Bank Italy'nin ruhsatının, İtalya Merkez Bankası tarafından iptal edilmesi nedeniyle 1 Ocak'tan beri elektronik ödeme yapmaya yarayan POS cihazını kullanamayan Vatikan'ın bu hizmet için İsviçrreli Aduno Sa şirketiyle anlaştığını açıkladı ve artık banka kartlarının kullanabileceğini ifade etti.

Kaynak: AA