Özelleştirilen Termik Santrali İçin 'meclis Araştırması'

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, 'Seyitömer Termik Santrali ve Seyitömer Linyit İşletmesi'nin (SLİ) özelleştirmesi nedeniyle yaşanan sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi' amacıyla MHP Grubu'nun 20 milletvekilinin imzası ile Meclis Araştırması açılması için önerge verildiğini söyledi.

Özelleştirilen Termik Santrali İçin 'meclis Araştırması'
Işık, yaptığı açıklamada, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 6 Kasım 2012 tarihli ve 28459 Sayılı Resmi Gazete'de özelleştirme ihalesi yayınlanan Seyitömer Termik Santralinin satışı sürecinde yaşanan olayların aydınlatılmasını istedi.

Işık, "6 ay öncesine kadar hükümetin gündeminde olmayan, ancak son 6 ay içerisinde yapılan Anayasa’ya ve Yasalara aykırı düzenlemelerle ihale sürecinin sonuçlanması aşamasına gelinen söz konusu satış, hükümetin Kütahya ilinde daha önce yaptığı özelleştirmelerde yaşanan sorunlara yenilerinin eklendiği birçok sorunu da beraberinde getirecektir. Bu satış, AKP’nin 2012 yılı sonunda Kütahya’ya attığı son dakika golü olarak tarihe geçecektir” dedi.

"YILLIK NET KARI 159,3 MİLYON TL"
Işık, söz konusu satışın; 600 MW’lık kurulu güçle her yıl yaklaşık 4 milyar kWh elektrik enerjisinin üretildiği 4 üniteli bir santral ile her yıl bu santrale verdiği 6 milyon ton kömürle birlikte toplam 7 milyon tona yakın linyit kömürünün üretildiği anımsattı.

Işık, toplam 174 milyon tona yakın kömür rezervinin bulunduğu, yani söz konusu santrali yaklaşık 30 yıl süreyle çalıştırmaya yetecek bir potansiyele sahip bir kömür işletmesinin birlikte satışı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bu iki işletmede halen 3 bin dolayında insanımız çalışarak geçimlerini sağlamaktadır. Bunların geleceği ve kazanılmış haklarının korunmasına yönelik teminatlar belirsizdir. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı verilerine göre, SLİ’nin 2010 yılı net karı 131.2 milyon TL, 2011 yılı net kârı 159.3 milyon TL’dir. SLİ’nin 2012 yılı tahmini net kârının 200 milyon TL dolayında olacağı ve Seyitömer Termik santralinden elde edilen enerjinin karı da dikkate alındığında söz konusu iki işletmenin 2012 yılı toplam kârının 1 milyar TL dolayında olduğu görülmektedir." MHP'li Alim Işık, 2 işletmenin tüm mal varlıklarının satışı ve maden sahalarının 41 yıllık işletme hakkı devri karşılığında 28 Aralık 2012 tarihinde yapılan ihalede nihai pazarlık görüşmelerinde verilen en yüksek teklifin 2 milyar 248 milyon ABD doları olduğunu ifade etti.

113 İŞÇİ ALINDIĞI İDDİASI
Alim Işık, bir yandan özelleştirme işlemleri devam ederken 30 Aralık 2013 tarihinde Gazi Üniversitesi tarafından yapılan bir sınav ve KPSS-2012 puanları esas alınarak, aynı işletmelere çoğu Kütahya ili dışından 113 işçinin işe alınmasının gerekçesinin açıklanamadığını belirtti.

Işık, "İşletmelerde yaşanacak yeni gelişmelerle ortaya çıkacak sorunların araştırılarak, gerekli önlemlerin alınması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasının yararlı olacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA