Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan Açıklaması

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cilvegözü'ndeki patlamayı fırsat olarak görüp, buradan siyasi çıkar arayışına girenlerin bu tavrının, insafla ve vicdanla bağdaşmayacağını belirterek, ''Olayın aydınlığa kavuşmasıyla ilgili olarak sabır ve sağduyuyla bekleyeceğiz. Hadise aydınlatıldığında da hiç tereddütsüz gereken her adımı atacağız'' dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 3'ü Türk, 11 Suriyeli'ye Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı,yaralananlara acil şifa, gümrük çalışanlarına, Cilvegözü ve Hataylılara geçmiş olsun diledi.

Her açıdan hassas bir olayla karşı karşıya olduklarını ifade eden Erdoğan, bu gelişmelerin, nedenli haklı olduklarını ortaya koyma açısından da çok önemli olduğunu söyledi.

Cilvegözü'nde Gümrük Kapısı'nın, Suriye'deki çatışmalar nedeniyle insani yardım dışında giriş-çıkışa kapalı olduğunu anımsatan Erdoğan, Cilvegözü ile Suriye Bab-el Hava gümrük kapıları arasındaki tampon bölgede Türkiye ve dünyanın her yerinden gelen insani yardım malzemelerinin, Suriyeliler'e teslim edildiğini anlattı.

Erdoğan, Suriye tarafındaki gümrük kapısı çalışmadığı, denetim yapılmadığı için bomba yüklü aracın, Türkiye'nin gümrük kapısına kadar ulaşabildiğini, infilak ettirildiğini kaydetti.

Olayın meydana geldiği andan itibaren yapılan tüm spekülasyonların, yanlış ve art niyetli olduğunu belirten Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın, olayın hemen ardından Hatay'a gittiğini anımsattı.

Erdoğan, ilgili birimlerin, olayın meydana geldiği yerde son derece detaylı şekilde incelemelerini sürdürdüğünü ifade ederek, olayın mahiyeti ortaya çıktığında bakanların ve yetkililerin, gerekli açıklamaları yapacaklarını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu patlamayı fırsat olarak görüp, buradan siyasi çıkar arayışına girenlerin bu tavrı da takdir edersiniz ki ne insafla bağdaşır ne de vicdanla bağdaşır. Türkiye ile Suriye arasındaki sınır, yaklaşık yüz yıl önce cetvelle çizilmiş, köyleri, tarlaları, hatta ilçeleri ortadan ikiye ayırmış bir sınırdır. Suriye'de bu kadar yoğun çatışamalar yaşanırken, Türkiye'nin bundan etkilenmemesi maalesef mümkün olamıyor.

Çatışmaların başladığı andan itibaren önlemlerimizi aldık, uyarılarımızı yaptık, müteyakkız bir halde sınırlarımızı koruyoruz. Olayın aydınlığa kavuşmasıyla ilgili olarak sabır ve sağduyuyla bekleyeceğiz. Hadise aydınlatıldığında da hiç tereddütsüz gereken her adımı atacağız.''

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA