Tofaş Üst Yöneticisi Kamil Başaran Açıklaması

Tofaş Üst Yöneticisi Kamil Başaran, ''2013 yılında iç pazarın geçen yıla paralel bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz. Bu paralelde toplamda 750 bin adetlik bir pazar öngörüyoruz'' dedi.

Başaran, düzenlediği yıllık değerlendirme toplantısında 2012 yılında dünya otomobil ve hafif ticari araçlar pazarının yüzde 5,3 büyüdüğünü anımsattı.

Geçen yıl Kuzey Amerika pazarının yüzde 12, Güney Amerika pazarının yüzde 5,3 büyüdüğünü dile getiren Başaran, Türkiye'nin en büyük ihraç pazarı konumundaki Avrupa'da yıl boyunca süren krizin etkileri ile otomotiv pazarının 2012 yılında yüzde 8,4 daralarak, 14,3 milyon adet seviyesine gerilediğini kaydetti.

Başaran, 2012 yılında Türkiye otomotiv sektörünün üretim ve ihracat açısından bir önceki yılın altında bir seyir izlediğini anımsatarak, yıl genelinde Avrupa pazarındaki daralmanın da etkisiyle Türkiye'de otomotiv sanayi taşıt aracı üretiminin yüzde 10, ihracatının ise yüzde 8 oranında gerilediğini hatırlattı.

Üretim yine de 1 milyon barajının üzerinde kalırken, sanayinin yaklaşık 730 bin adetlik araç ihracatı gerçekleştirdiğini anımsatan Başaran, otomotiv ana ve yan sanayiyle birlikte 2012 yılında 19 milyar doları aşan ihracata imza atarak yine lider sektör olmayı başardığını söyledi.

Başaran, iç pazara bakıldığında 2012 yılında otomobil ve hafif ticari araçtan oluşan toplam pazarın yaklaşık 777 bin adetle bir önceki yıla göre yüzde 10 daraldığını, pazarın daralmasında ÖTV oranlarındaki artışa ek olarak ekonomide büyüme hızının yavaşlamasının da etkili olduğunu söyledi.

Bu duruma rağmen 2012 yılındaki otomobil ve hafif ticari araç satışları tarihin ikinci rekor yılı olarak kayıtlara geçtiğine işaret eden Başaran, son 4 yıla bakıldığında pazarın 700 bin adedin üzerinde istikrarlı bir seyir izlediğinin görüldüğünü belirtti.

Başaran, 2012 yılında binek otomobil pazarının yüzde 6,2 oranında daralarak 556 bin adet olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, hafif ticari araç pazarında gerilemenin etkisinin daha fazla hissedildiğini, hafif ticari araç pazarının geçen yıla oranla yüzde 18,2 daralarak 221 bin adet olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Tofaş'ın geçen yıl ki performansına da değinen Başaran, Tofaş olarak pazardaki yüzde 10'luk daralmaya rağmen 2012 yılı hedeflerine ulaştıklarını, iç pazar açısından tüketicinin markalarına gösterdiği ilginin kendileri için memnuniyet verici olduğunu anlattı.

-''Türkiye, geçen yıl Fiat'ın Brezilya ve İtalya'dan sonra en büyük üçüncü pazarı oldu''-

Başaran, Türkiye'nin, geçen yıl Fiat'ın Brezilya ve İtalya'dan sonra en büyük üçüncü pazarı olduğunu dile getirerek, ''Türkiye, Avrupa'da ise İtalya'dan sonra Fiat markasının en çok tercih edildiği ikinci ülke konumunda. Dünyada satılan her 100 Fiat markalı aracın 6'sı Türkiye'de müşterileriyle buluştu. Türkiye ise Fiat'ın Avrupa'daki toplam satışlarının yüzde 17,6'sını tek başına gerçekleştirdi. Böylece Avrupa'da satılan her 5 Fiat markalı aracın 1'i Türkiye'de müşterileriyle buluştu'' dedi.

-''Geçen yıl 154 bin adet araç ihraç ettik''-

Tofaş olarak geçen yıl yaklaşık 256 bin adet araç üretirken, 154 bin adet araç ihraç ettiklerini, iç pazar ve ihracat dahil Tofaş olarak 2012 yılında toplam 272 bin adet araç satışı gerçekleştirdiklerini anlatan Başaran, özellikle Avrupa'daki ana ihraç pazarları olan İtalya, Fransa ve İspanya'nın bulunduğu Güney Avrupa pazarının ortalamada yüzde 30 daraldığı bir ortamda ihraç pazarlarını çeşitlendirme stratejilerinin olumlu sonuçlarını gördüklerini vurguladı.

Bu sayede Avrupa'daki daralmaya kıyasla ihracat rakamlarındaki düşüşün yüzde 14,8 ile nispeten sınırlı kaldığını anlatan Başaran, Opel/Vauxhall markalarına yaptıkları üretimle geçen yıl Avrupa'daki önde gelen pazarları arasına Fransa ve İtalya'ya ek olarak Almanya ve İngiltere'yi dahil ettiklerini belirtti.

-''Yeni pazarların ihracatımızdaki payı yüzde 33,3 oldu, 6,7 milyar lira satış geliri elde ettik''-

Başaran, şunları kaydetti:

''Başta Arjantin olmak üzere Güney Amerika pazarına da Doblo ve Fiorino'yu ihraç etmekteyiz. 2010-2012 döneminde başta Fas olmak üzere MENA bölgesinin ihracatımızdaki payını da yüzde 1'den yüzde 6'ya çıkardık. Aynı dönemde İngiltere'nin payını yüzd 7,7'den yüzde 9,9, Almanya'nın payını yüzde 6,9'dan yüzde 9,2'a ve Güney Amerika'nın payını yüzde 0,5'ten yüzde 8,3'e çıkardık. Böylece yeni pazarların toplam ihracatımızdaki payı yüzde 33,3 olarak gerçekleşti.

Finansal açıdan ise 2012 yılında büyük zorluklara rağmen başarılı bir performans gösterdiğimizi söyleyebiliriz. Geçen yılı 6,7 milyar liralık satış geliri ve 448 milyon liralık net kar ile kapattık. 2012 yılında 96 milyon Avro tutarında da yatırım gerçekleştirdik. Tofaş bugün Türk otomotiv sanayi üretiminin 4'te 1'ini, ihracatının ise 5'te 1'ini tek başına gerçekleştirmektedir. Tofaş 2012 yılında 394 milyon dolar dış ticaret fazla vermiştir. Son 10 yılda ise Türkiye otomotiv sektörü dış ticareti 2,2 milyar dolar açık vermiş olmasına karşın Tofaş aynı dönemde 3,5 milyar dolar dış ticaret fazlası yaratmıştır.''

Tofaş'ın Bursa fabrikasında yaptığı üretimin ülke ekonomisi açısından son derece önemli olduğuna işaret eden Başaran, iç pazarda 2012 yılında sattıkları yaklaşık 105 bin adetlik aracın yüzde 85'ini Bursa fabrikasında ürettikleri modeller oluşturduğunu belirtti.

-2013 hedefleri-

Toplantıda, 2013 yılı öngörülerini de paylaşan Başaran, Avrupa'da otomobil ve hafif ticari araç pazarının 2013 yılında 13,9 milyon adet olarak gerçekleşmesinin öngörüldüğünü, 2014 yılından itibaren büyümeye başlayacak olan pazarın 2016 yılında 15,6 milyon adede ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Başaran, Fiat-Chrysler Grubu'nun bu yıldan başlayarak yeni model planlarını devreye aldığını, grubun 2016 yılına kadar Alfa Romeo, Maserati, Jeep, Lancia ve Fiat markalarıyla EMEA bölgesinde yaklaşık yeni ve yenilenecekler dahil 38 modeli piyasaya sunmaya hazırlandığını vurguladı.

Fiat-Chrysler dünyasında markaların atağa kalkmaya hazırlandığı bu süreçte Tofaş için de yeni fırsatlar yaratacağını öngördüklerini belirten Başaran, şunları kaydetti:

''2013 yılında iç pazarın geçen yıla paralel bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz. Bu paralelde toplamda 750 bin adetlik bir pazar öngörüyoruz. Pazar Ocak ayına yüzde 20 büyüme ile başladı.

Bu artışta faizlerdeki düşüş ve yeni model yılının etkisi olduğunu görüyoruz. Ancak pazar Şubat ayından da sonra büyüme trendini devam ettirirse 800 binli adetlere varan bir pazardan söz edebiliriz. Öte yandan geçen yılın son çeyreğin 1600 cc altındaki motora sahip otomobillerde yapılan ÖTV oranındaki 3 puanlık artışın 2013 yılında pazarda etkisini göstereceğini de düşünüyoruz.

Tofaş olarak bu yılki hedefimiz, ihracat ve iç pazar dahil toplamda yaklaşık 270 bin adet civarında araç satışı gerçekleştirmektir. Bu yıl yaklaşık 255 bin adetlik üretim planlarken, bu rakamın 160 bin adetten fazlasını ihraç etmeyi öngörüyoruz. 2013 yılında 130 milyon Avro yatırım yapmayı planlıyoruz. Avrupa pazarındaki daralmanın bu yıl da devam etmesi beklenirken Tofaş olarak ihraç pazarlarımız arasına yeni ülkeleri eklemeyi ve pazarlarımızı çeşitlendirmeyi sürdüreceğiz. 2013 yılında yeni pazarlarımızdan biri de Singapur oldu. Başka yeni pazarlara da girmek için çalışıyoruz.''

Muhabir: Hasan Arslan

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA