Opcw Başkanı Üzümcü Açıklaması

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Başkanı Ahmet Üzümcü, Suriye’deki kimyasal silahların imha sürecinin, ülkede devam eden sivil savaşın sebep olduğu zorluklar nedeniyle az oranda gecikeceğini söyledi.


Norveç’in başkenti Oslo’da, OPCW’ye verilecek 2013 Noble Barış Ödülü’nü kabul etmek üzere bulunan Başkan Üzümcü, yarınki ödül töreni öncesinde düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu. En tehlikeli kimyasal silahların 31 Aralık tarihine kadar, ikinci kategorideki silahların ise 5 Şubat’a kadar imha edilmek üzere ülkeden çıkarılması gerektiği ancak Suriye’deki koşullar göz önüne alındığında bu zaman çizelgesine uymanın oldukça zor olacağını dile getiren Üzümcü, “Yerine getirmek istediğimiz çok sayıda zorlu zaman çizelgeleri var. Ama silahların, gelecek sene Haziran ayının sonu olarak belirlenen tarihe kadar imha edileceğinden eminim” diye konuştu.

Suriye’deki sivil savaşın ortaya çıkarttığı zorlukların imha sürecini yavaşlattığını ifade eden Üzümcü, bu zorluklar arasında, özellikle çeşitli tesislere giden ikincil ve bağlantı yollarında yaşanan güvenlik sorunları ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yönetimiyle geniş çaplı işbirliği gerektiren katı onay sürecinin de olduğunu belirtti.

OPCW Başkanı Üzümcü, bu durum göz önüne alındığında silahların imha edilmek üzere Suriye’den çıkarılmasının ilk kısmının Ocak ayının başında veya ortasında gerçekleşebileceğini, ikinci kısmının ise birkaç gün gecikebileceğini söyledi.

Suriye’deki silahların imhasıyla ülkedeki sivil savaşın sona ermeyeceğinin bilincinde olduğunu kaydeden Üzümcü, “Ancak bu, uluslararası toplumun bir araya gelip ortak bir tutum sergilediği tek alandı” ifadelerini kullandı.

Üzümcü ayrıca, “Dünyadaki bütün kimyasal silahları yok etmede başarılı olacağımıza inanıyorum. Şuan 190 ülke örgütümüzle işbirliği içerisinde ve yalnızca 6 ülkenin imzası eksik. Yakında bu ülkelerin de üye olmasını umuyorum” dedi.

Kaynak: İHA