Muğla'da Köylülerin Taş Ocağı Tepkisi

Dalaman'da köylüler, büyütülerek kırma ve eleme tesisi kurulmak istenilen kalker taşı ocağına tepki gösterdi.

Kapukargın köyünde özel bir şirket tarafından yeniden açılarak genişletilmesi planlanan taş ocağı ve ocakta kurulmak istenen kalker kırma ve eleme tesisine karşı çıkan köylüler, köy meydanında imza kampanyası başlattı.
Daha sonra tesisin yapılacağı Çeştepe mevkisine giden köylüler, burada basın açıklaması yaptı. Köylüler adına açıklamayı okuyan köyün eski muhtarı Abdullah Akdeniz, bölgede 24,96 hektar alana sahip taş ocağının genişletilerek 85,35 hektara çıkarılmasının planlandığını söyledi.

Taş ocağı işletmesine, Dalaman Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin ek bina inşaatı sırasında taş ihtiyacının karşılanması için kamu yararı gözetilerek ruhsat verildiğini öne süren Akdeniz, "2005'de taş ocağına Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alınmadan ruhsat verildi.

Havalimanı inşaat süresince ocak alanında bulunan ağaçların tahribatına göz yumuldu. Bunun geçici olacağını düşünülerek fazla tepki göstermedik. Doğan zararlar sineye çekilmişti ancak gayri faal durumdaki taş ocağı yeniden faaliyete başladı.

Taş ocağının etrafında çok sayıda yerleşim yeri var" dedi.

Kalker ocağının, geçimini hayvancılıktan sağlayan köyün su kaynaklarını kurutacağını, doğal yapısını ve yollarını bozacağını ileri süren Akdeniz, şunları kaydetti:
"Köyümüzün içme suyu kaynağı Karadere Mahallesi'nde ve ocak alanına yakın mesafede. Ocakta yapılacak patlamalarda, su kaynaklarının zarar görmesi kuvvetle muhtemel. Patlatmaların etkisiyle yeryüzüne çıkacak kükürtlü suların tarım alanlarına ve içme sularına zarar vermesi söz konusu."
Topladıkları imzaları ilgili kurumlara göndereceklerini bildiren Akdeniz, bir sonuç alamazlarsa farklı eylemlere başvuracaklarını söyledi.

Kaynak: AA