Kış lastiği nasıl seçilmeli

Ülkemizi etkisi altına alan yoğun kar yağışı hayatı felç etti. Kara hazırlıksız yakalanan sürücüler ise doğru lastik seçmedikleri için ya yolda kalıyor ya da kaza yapıyor...

Kış lastiği nasıl seçilmeli
Otomobillerin bu kötü hava koşullarında sorunsuzca yol alabilmesi için hangi türk kış lastikleri tercih edilmeli. Kar lastiği seçerken nelere dikkat edilmeli?

Kar lastiği kullanımı Resmi Gazete’de yayımlanan yasanın ardından yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarda zorunlu hale geldi.

Kar lastiği satın almak için illa kar yağması veya zeminin kaygan olması gibi zorunluluk bulunmuyor.

Hava Sıcaklıklığı 7 derecenin altına indiğinde aracınızın üzerinde bulunan normal lastikler, soğuktan dolayı kar lastiklerine göre daha sert kalarak sadece karda değil soğuk havalarda da sürüşü zorlaştırırlar.

Kış lastiklerini yanaklarındaki M+S (Mud&Snow-Çamur&Kar) harflerinden ve dağ üzerinde kar tanesi sembolünden tanımak mümkündür.

Kar lastiği alacağınız zaman mutlaka dört lastiği de değiştirmenizi öneriyoruz. Motorun gücü aktarmadığı, yani çekişin bulunmadığı tekerleklere kış lastiği almamak, aracın kontrolünü kar üstünde kaybetmenize sebep olabilir. Ani frenlerde kış lastiği bulunan tekerlekleriniz dururken, kış lastiği olmayan tekerlekleriniz kayma eğiliminde olacaktır. Yapılan testler neticesinde 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, yaz lastiklerine oranla, kış lastikleri soğuk hava ve ıslak zeminde %10,karlı zeminde ise %20 daha kısa fren mesafesi sağlıyor.

Aracınız için lastik alırken Mümkünse aynı markanın, aynı seride yer alan lastiklerinden seçim yapılmalı, dört lastikte birbirleriyle aynı olmalı. Satın alacağınız kış lastiklerini, araca taktırmadan önce mutlaka balans ayarını yaptırmalısınız. Normal şartlarda kış lastikleri yakıt tüketimini arttırır ama markalar gelişen teknolojiyle birlikte bu artışı minimum seviyelere indiriyorlar. Diğer yandan Soğuk hava şartlarında sürüş güvenliği açısından sizi yol şartlarındaki olumsuzluklardan daha iyi koruyacağı için o ekstra yakıt tüketimine razı olmak gerektiği kanısındayız.

Diş derinliğinin yasal alt sınırı 1,6 mm olarak belirlenmiştir. Ama satın alacağınız kış lastiğinin diş kalınlığının en az 3-4 mm seçmeniz size avantaj sağlayacaktır. Zaten şu anda satışta olan çoğu üründe bu durum böyle. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da,satın alacağınız kış lastiklerinin darbelere karşı dayanıklı bir yapıda olması. Türkiye koşullarında yağmur suyunun, kar veya buzun yolun hangi kusurunu gizlediğini bilemezsiniz. Aracınızla yağmur ya da kar tarafından gizlenmiş bir çukura düşüp lastiğinizi zedelememeniz içten bile değil.