Hollanda Başbakanı Rutte İsrail'de

Resmi temaslarda bulunmak üzere İsrail'e gelen Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edildi.

Hollanda'nın yardımıyla Gazze-İsrail arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı'nda yapılan kontrol sistemini yerinde izleme talebinin "siyasi dayatma" olduğu gerekçesiyle İsrail makamları tarafından reddedilmesi üzerine, sınır kapısı programını iptal eden Rutte, Peres'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ziyaret etti.
Ziyaretinde Rutte'ye, Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ve çok sayıda Hollandalı iş adamı eşlik etti.
Rutte'yi kabulünde konuşan Peres, "Güven, Güney Afrika'da siyahlarla beyazlar arasındaki şüphelerin üstesinden gelinmesine yardım etti. Bu, bize de barış sürecinde yardım edebilir" dedi.

Konuk Başbakana barış sürecinin Hollanda için önemli olduğunu söyleyen Peres, şunları kaydetti:
"Biliyorum, Nelson Mandela'nın ölümü sonrası şu günlerde, Güney Afrikalılardan şüphe ve güvensizliğin üzerine güvenin galip gelmesini öğrenebiliriz. Güven, Güney Afrika'da siyahlarla beyazlar arasındaki şüphelerin üstesinden gelinmesine yardım etti. Bu, bize de barış sürecinde yardım edebilir. Hiç kimse bunun mümkün olduğuna inanmıyordu. Şimdi biz bunun mümkün olduğunu görüyoruz."
Başbakan Rutte de Peres'e, Hollanda'nın barış sürecine yardım etme konusunda ilgisinin doğru olduğunu ifade ederek "Bugün erken saatlerde Filistin Devlet Başkanı ve Başbakanıyla görüştüm. Oldukça ilginç ve önemli bir görüşme yaparak barış sürecine destek ve yardım için Hollanda'nın ilgisinin olduğunu söyledim" diye konuştu.

Daha sonra ikili, İran'ın nükleer programı ve su teknolojileri alanında karşılıklı işbirliği üzerine görüş alışverişinde bulundu.
Öte yandan Rute'nin, sabah yaşanan sorundan duyduğu rahatsızlığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yapacağı görüşmeye taşıyacağı öğrenildi.
Kaynak: AA